Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!

Moczka - przepis na śląską potrawę na wigilijny stół
Moczka - przepis na śląską potrawę na wigilijny stół
Źródło: kajakiki/Getty Images
Moczka to niesamowity świąteczny napój podawany w Boże Narodzeniu. Jest to wręcz piernik w płynie, bez którego nie ma świąt. Nazywana jest też wigilijną zupą, chociaż bardziej może kojarzyć się ze słodkim deserem. Sprawdź, jak ją przygotować z naszym przepisem!
Jak się narodziły tradycje Bożego Narodzenia?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Moczka - tradycyjna potrawa wigilijna

Moczkę można przygotowywać na wiele sposobów - ile pierników i ile kompotów, tyle smaków moczki. Stąd też jest to bardzo unikalna potrawa, a dla każdego jej smak jest nieco inny. Jest to tradycyjny przepis pochodzący ze śląska, wykorzystuje się w nim kompoty owocowe oraz sam piernik. Często w efekcie napój nie wygląda zachęcająco, jednak w smaku jest pyszny i niepowtarzalny!

Moczka może być również przygotowywana na wywarze rybnym i dalej dodaje się do niej bakalii i piernika. To niesamowite danie świąteczne, które koniecznie trzeba spróbować!

Moczka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kompot owocowy z ulubionych owoców - 1 l,
  • czekolada deserowa - 50 g,
  • piernik dojrzewający - 300 g,
  • rodzynki - 50 g,
  • suszone gruszki i jabłka - 50 g,
  • posiekane ulubione orzecy - 50 g,
  • powidła śliwkowe - 100 g,
  • przyprawy: cynamon, goździki,
  • do ozdoby: świeże owoce, orzechy i bakalie.

Sposób przygotowania:

  1. Kompot podgrzać tak, aby był ciepły. Odlać z niego szklankę.
  2. Piernik rozdrobnić, zalać szklanką kompotu. Namoczyć ciasto tak, aby powstała z niego papka. Dodac ją do ciepłego kompotu i wymieszać.
  3. Orzechy i bakalie posztakować najdrobniej jak się da i dodać do wywaru. Następnie dodać przyprawy i całość gotować przez około 30 minut.
  4. Jeśli moczka jest zbyt słodka można do niej dodać soku z cytryny lub pół szklanki ciemnego piwa.
  5. Czekoladę posiekać.
  6. Do wywaru dodac powidła śliwkowe, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Kiedy całość lekko ostygnie dodać czekoladę i wymieszać.
  7. Całość zmiksować i podgrzać. Przelać na talerze i podawać ozdobione świeżymi owocami, orzechami i bakaliami, np. cząstkami mandarynki, plastrami pomarańczy, suszonymi morelami lub kiwi oraz orzechami włoskimi, laskowymi i nerkowcami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości