Cytrusy są nieodłącznym elementem świąt, a ich smak i zapach budzi w nas wiele cudownych wspomnień.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Dzięki tym sposobom wybierzesz idealne owoce.
Zobacz, jak łatwo przygotować pomarańczowy lukier do ciast.
O czym jeszcze pisaliśmy w serwisie dziendobry.tvn.pl?
Ile zapłacimy za kilogram cytrusów przed świętami Bożego Narodzenia?
Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na ważny szczegół.
Sprawdź, jak przygotować z przepisu Cristiny Catese guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kurczak w pomarańczach to nietypowy, lecz pyszny sposób na przyrządzenie tego rodzaju drobiu. Wytrawna potrawa idealnie sprawdzi się na wystawny obiad lub kolację. W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przedstawił swój przepis na Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone.
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!
Większość owoców, które przylatują do nas z eksportu zabezpieczana jest różnego rodzaju preparatami, dzięki którym nie psują się. Produkty te uznane są w Unii za bezpieczne, jednak lepiej ich nie spożywać. W tym celu należy zawsze myć owoce. Przedstawiamy, czym jest imazalil, najpopularniejszy konserwant świeżej żywności.
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Aromat pomarańczy, mandarynek i goździków to zaraz za pierniczkami jeden z najpopularniejszych zapachów, jakie kojarzą nam się ze świętami. Gdy przez cały grudzień zajadamy się cytrusami, warto zachować ich obierki do dekoracji. Co możemy zrobić ze skórek? Ciekawe pomysły zdradziła nam Ela Lepianka, dekoratorka wnętrz.
Jednym, tak jak Marcinowi Prokopowi, pomarańcze kojarzą się z jesienią i zimą. Innym, jak Ani Starmach - z latem. Jak wykorzystać te cudownie pomarańczowe cytrusy w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, Jagoda Misztal i pomarańcze w niecodziennych odsłonach. Wypróbujcie ich przepisy na: budyń jaglany z pomarańczami, krewetki z cytrusami, kruchą tatę z pomarańczami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, i pomarańczowe babeczki.
Wiosna za oknem i wiosna w kuchni Dzień Dobry TVN! Blogerka kulinarna Joanna Prus przygotowała dzisiaj: ciasto marchewkowe z figami na oleju, tofu w sezamie z orientalnym sosem, owsiankowe placuszki na śniadanie. Na stole pojawił się również miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.
Skorzystajcie z przepisów mistrza Andrzeja Polana na schab wieprzowy z suszonymi śliwkami i jabłkami, ziemniaki pieczone z serem i makiem oraz kurczaka w pomarańczach.
Piotr Kucharski i jego zdrowa, świeża, i pomarańczowa kuchnia. Radzi w Dzień Dobry TVN, jak uformować prawdziwe brioszki, jak zrobić pomarańczowego łososia i galaretkę z soku pomarańczowego. Jak smakuje pasteis de nata? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego!
Oranże sprawdzają się nie tylko w modzie. Pomarańcze idealne nadają się na śniadanie, farsz do bułeczek oraz, przede wszystkim, na zdrowy i pełen witamin sok. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował ciasto pomarańczowe, pomarańczową owsiankę oraz udowodnił, że skórka z pomarańczy wcale nie musi lądować w koszu na śmieci, a efekt skórki pomarańczowej to nie tylko znienawidzony przez kobiety cellulit.