Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pomarańczowe brioszki
Składniki:
100 ml soku pomarańczowego
1 roztrzepane jajko do posmarowania
450-500 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
10 g świeżych drożdży
cukier do posypania
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
4 jajka
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i letnim sokiem, odstawić. Do osobnej miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem, wlać sok z drożdżami. Dodać jajka i całość dobrze wymieszać, można za pomocą miksera lub robota kuchennego. Ciągle wyrabiając dodawać po łyżce masła, aż całość dokładnie się połączy. Później jeszcze zagniatać kolejne kilka minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić najlepiej do lodówki na noc, lub w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 12-15 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, następnie „utoczyć” każdą bułkę tak aby rozdzielić ciasto na dwie połączone ze sobą kulki. W dużej zrobić dziurkę i zawinąć tak ciasto, aby małą przełożyć przez powstałą dziurkę. Uformować brioszkę i ułożyć w formie do pieczenie, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Piec około 15-20 min w temperaturze 180ºC.
Pomarańczowa marchewka
Składniki:
1 szklanka soku pomarańczowego
0,5 pęczka natki pietruszki
1 kg małych marchewek
3 łyżki masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę oczyścić, przełożyć na dużą patelnię. Zalać sokiem pomarańczowym. Gotować na dużym ogniu, by sok odparował a marchewki ugotowały. Pod koniec dodać masło i przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez chwilę, by na patelni powstał sos. Dodać pietruszkę i wymieszać.
Pomarańczowy łosoś
Składniki:
500 ml soku pomarańczowego
400 g filetu z łososia bez skóry
2-3 marchewki
5-6 goździków
oliwa z oliwek
sól i pieprz
cynamon
1 seler
Przygotowanie:
Łososia pokroić na kawałki o wadze 60-90 g. Przyprawić solą i pieprzem. Goździki i cynamon podgrzać na patelni aż zaczną pachnieć. Zalać sokiem pomarańczowym i gotować przez chwilę, aż sok nabierze aromatu goździków. Sok ostudzić i zalać nim łososia. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby się zamarynował. Rozgrzać piekarnik do temperatury 110°C. Marchewkę i seler pokroić w kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia. Łososia wyjąć z marynaty, osuszyć i lekko nasmarować oliwą. Ułożyć na pokrojonych warzywach na blasze. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Podawać z glazurowaną marchewką.
Pomarańczowa galaretka z czekoladą
Składniki:
1 l soku pomarańczowego
200 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Sok pomarańczowy podgrzać, aż zacznie delikatnie się gotować. Zdjąć z gazu i wymieszać z żelatyną. Przelać do dziesięciu małych szklanek lub kieliszków. Odstawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Po kilku godzinach roztopić czekoladę, polać po wierzchu każdej z galaretek. Odstawić do stężenia.
Pomarańczowe Pasteis de nata
Składniki:
600 ml soku pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
500 g ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30 %
180 g cukru
6 żółtek
Przygotowanie:
Sok pomarańczowy gotować aż się zredukuje do około 170 ml. Następnie ostudzić. Cukier utrzeć z żółtkami i skórką pomarańczową. Wymieszać ze śmietaną i zimnym sokiem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi o średnicy która dokładnie wypełni foremkę np. do muffinek. Następnie umieści je w foremkach, i zalać do 3/4 wysokości masą pomarańczowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN