Pomarańczowa magia w kuchni. Potrawy słodkie i wytrawne na każdą kieszeń [ZOBACZ WIDEO]

Pomarańczowa magia w kuchni. Potrawy słodkie i wytrawne na każdą kieszeń
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śpiewam, tańczę i jem pomarańcze
Śpiewam, tańczę i jem pomarańcze
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Soczyste, aromatyczne i pełne słońca - pomarańcze to prawdziwy skarb w kuchni! Ich wyjątkowy smak doskonale sprawdza się nie tylko w deserach, ale także w daniach wytrawnych, dodając im świeżości i lekkiej cytrusowej nuty. W dodatku teraz te owoce są bardzo tanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Natalia "Nathallae" Maszkowska zaprezentowała przepisy na dania z ich dodatkiem.

Jako wnikliwi obserwatorzy rzeczywistości skrupulatnie sprawdzamy dla naszych widzów, jakie produkty są codziennie najtańsze i łatwo dostępne. Dlatego wiemy, że obecnie prym wiodą pomarańcze. Przy tak korzystnych cenach warto zaszaleć na pomarańczowo i wypróbować receptury Natalii Maszkowskiej.

Uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef" przyrządziła w naszej kuchni szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach, śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską, ciabattę z wędzonym kurczakiem, sosem pomarańczowym, rukolą, mozzarellą i masłem ziołowym, makaron z pesto pomarańczowym, a także energetyzującą lemoniadę pomarańczową z kurkumą, imbirem i miodem.

Szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach

Szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach
Szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach
Szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 5 łyżek cukru drobnego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • skórka starta z pomarańczy,
  • opakowanie biszkoptów ladyfingers (220g),
  • 50 ml mocnej herbaty lub espresso,
  • gorzkie kakao do dekoracji,
  • ekstrakt pomarańczowy - kilka kropli,
  • pomarańcza do ozdoby (cząstki),
  • mięta.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mascarpone, jogurt, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka. Dodaj startą skórkę pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz sok pomarańczowy i espresso, a następnie szybko zanurz biszkopty w mieszance. Powinny być wilgotne, ale nie rozpadające się.

Podanie - ułóż w pucharkach następujące warstwy:

  • warstwa namoczonych biszkoptów,
  • warstwa kremu,
  • ponownie biszkopty,
  • na wierzch ostatnia warstwa kremu,
  • kakao (posyp przez sitko),
  • na wierzch cząstki pomarańczy i listki mięty.

Śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską

Składniki (na 3 porcje):

  • 300 g filetów śledziowych (matiasów) z solanki bądź z oleju (żeby było szybciej),
  • 2 pomarańcze (sok i skórka),
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek bądź dobrej jakości oleju,
  • spora czerwona cebula,
  • pieprz,
  • świeży tymianek,
  • szczypta pieprzu cayenne.
Śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską
Śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską
Śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Jeśli śledzie są z solanki, namocz je w zimnej wodzie lub mleku przez godzinę. Po namoczeniu osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki o szerokości 3cm.

Przygotowanie marynaty: Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na drobnej tarce (tylko tę pomarańczową część). Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki. Potem dodaj miód, musztardę francuską, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek dobrej jakości, pieprz oraz opcjonalnie tymianek i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Cebulę pokrój w cienkie piórka. W misce układaj warstwami kawałki śledzia, przekładając je cebulą. Całość zalej przygotowaną marynatą, delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były nią pokryte. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby się przegryzły, ale tak naprawdę już po 30 minutach śledzie będą gotowe.

Ciabatta z wędzonym kurczakiem, sosem pomarańczowym, rukolą, mozzarellą i masłem ziołowym

Składniki:

  • 4-5 sporych bułek ciabatta, bądź większy kawałek foccaci podzielony na części,
  • 200 g wędzonego kurczaka (najlepsza będzie pierś),
  • 150 g mozzarelli,
  • garść rukoli,
  • oliwa.

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 2 pomarańcze),
  • łyżka płynnego miodu,
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • skórka z pomarańczy - wcześniej sparzona,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na masło ziołowe:

  • 100 g masła (miękkiego),
  • ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę),
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, oregano, bazylią i solą. W małym garnuszku podgrzej sok pomarańczowy, dodaj miód, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (ok. 5–7 minut), a następnie dodaj skórkę pomarańczową oraz masło. Dopraw solą i pieprzem, a potem mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.

Ciabattę przekrój na pół i posmaruj dwie części masłem ziołowym. Opiecz na suchej patelni grillowej lub w piekarniku (ok. 5 minut w 180 stopniach), aż będzie lekko chrupiąca. Wędzonego kurczaka pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki - możesz również podpiec ją z pieczywem, a następnie po wyciągnięciu z piekarnika dodać kurczaka. Dodaj odrobinę rukoli i wszystko polej gęstym sosem pomarańczowym.

Makaron z pesto pomarańczowym

Makaron z pesto pomarańczowym
Makaron z pesto pomarańczowym
Makaron z pesto pomarańczowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 400 g makaronu linguine,
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (2-3 soczyste pomarańcze),
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
  • 70 g orzechów pinii (zamiennie nerkowca), uprażonych na patelni,
  • 200 g startego parmezanu (150g + 50g na wierzch),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 ml dobrej jakości oleju bądź oliwy,
  • 1/2 garści świeżej bazylii,
  • łyżka płynnego miodu dla balansu smaku, jak pomarańcze będą kwaśne,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła do smażenia,
  • świeża mięta,
  • starty parmezan do posypania,
  • skórka z pomarańczy do dekoracji.

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując ok. 30-50 ml wody z gotowania. Potem w blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pesto, a następnie skosztuj i jeżeli sok z pomarańczy będzie za kwaśny, dodaj miodu. Później dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładkie pesto. Jeśli jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ugotowany makaron i dodaj pesto pomarańczowe. Wymieszaj całość, podgrzewając przez 1–2 minuty, aż sos dokładnie oblepi makaron. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody z makaronu, aby uzyskać lepszą konsystencję. Najlepiej gotowe danie posypać parmezanem i porwać kilka listków mięty.

Energetyzująca lemoniada pomarańczowa z kurkumą, imbirem i miodem

Energetyzująca lemoniada pomarańczowa z kurkumą, imbirem i miodem
Energetyzująca lemoniada pomarańczowa z kurkumą, imbirem i miodem
Energetyzująca lemoniada pomarańczowa z kurkumą, imbirem i miodem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 5-6 dużych pomarańczy),
  • cytryna,
  • łyżeczka kurkumy (świeżej tartej lub mielonej),
  • łyżeczka startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
  • 2–3 łyżki miodu (opcjonalnie więcej do smaku),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dla głębi smaku),
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 500 ml wody gazowanej,
  • kostki lodu,
  • plasterki pomarańczy i cytryny do dekoracji,
  • kilka listków mięty i bazylii.

Przygotowanie:

W dużym dzbanku wymieszaj sok z pomarańczy i cytryny. Potem dodaj starty imbir, kurkumę, cynamon, pieprz cayenne i wanilię. Następnie rozpuść miód w kilku łyżkach ciepłej wody i dodaj do mieszanki, mieszając do całkowitego połączenia. Później wlej wodę gazowaną lub kokosową i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu oraz plasterki pomarańczy i cytryny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości