Soczyste, aromatyczne i pełne słońca - pomarańcze to prawdziwy skarb w kuchni! Ich wyjątkowy smak doskonale sprawdza się nie tylko w deserach, ale także w daniach wytrawnych, dodając im świeżości i lekkiej cytrusowej nuty. W dodatku teraz te owoce są bardzo tanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Natalia "Nathallae" Maszkowska zaprezentowała przepisy na dania z ich dodatkiem.
Jako wnikliwi obserwatorzy rzeczywistości skrupulatnie sprawdzamy dla naszych widzów, jakie produkty są codziennie najtańsze i łatwo dostępne. Dlatego wiemy, że obecnie prym wiodą pomarańcze. Przy tak korzystnych cenach warto zaszaleć na pomarańczowo i wypróbować receptury Natalii Maszkowskiej.
Uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef" przyrządziła w naszej kuchni szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach, śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską, ciabattę z wędzonym kurczakiem, sosem pomarańczowym, rukolą, mozzarellą i masłem ziołowym, makaron z pesto pomarańczowym, a także energetyzującą lemoniadę pomarańczową z kurkumą, imbirem i miodem.
Szybkie białkowe nie-tiramisu pomarańczowe w pucharkach
Składniki:
- 300 g serka mascarpone,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 5 łyżek cukru drobnego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- skórka starta z pomarańczy,
- opakowanie biszkoptów ladyfingers (220g),
- 50 ml mocnej herbaty lub espresso,
- gorzkie kakao do dekoracji,
- ekstrakt pomarańczowy - kilka kropli,
- pomarańcza do ozdoby (cząstki),
- mięta.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mascarpone, jogurt, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka. Dodaj startą skórkę pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz sok pomarańczowy i espresso, a następnie szybko zanurz biszkopty w mieszance. Powinny być wilgotne, ale nie rozpadające się.
Podanie - ułóż w pucharkach następujące warstwy:
- warstwa namoczonych biszkoptów,
- warstwa kremu,
- ponownie biszkopty,
- na wierzch ostatnia warstwa kremu,
- kakao (posyp przez sitko),
- na wierzch cząstki pomarańczy i listki mięty.
Śledzie w pomarańczowo-miodowej marynacie z musztardą francuską
Składniki (na 3 porcje):
- 300 g filetów śledziowych (matiasów) z solanki bądź z oleju (żeby było szybciej),
- 2 pomarańcze (sok i skórka),
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek bądź dobrej jakości oleju,
- spora czerwona cebula,
- pieprz,
- świeży tymianek,
- szczypta pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
Jeśli śledzie są z solanki, namocz je w zimnej wodzie lub mleku przez godzinę. Po namoczeniu osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki o szerokości 3cm.
Przygotowanie marynaty: Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na drobnej tarce (tylko tę pomarańczową część). Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki. Potem dodaj miód, musztardę francuską, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek dobrej jakości, pieprz oraz opcjonalnie tymianek i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Cebulę pokrój w cienkie piórka. W misce układaj warstwami kawałki śledzia, przekładając je cebulą. Całość zalej przygotowaną marynatą, delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były nią pokryte. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby się przegryzły, ale tak naprawdę już po 30 minutach śledzie będą gotowe.
Ciabatta z wędzonym kurczakiem, sosem pomarańczowym, rukolą, mozzarellą i masłem ziołowym
Składniki:
- 4-5 sporych bułek ciabatta, bądź większy kawałek foccaci podzielony na części,
- 200 g wędzonego kurczaka (najlepsza będzie pierś),
- 150 g mozzarelli,
- garść rukoli,
- oliwa.
Składniki na sos pomarańczowy:
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 2 pomarańcze),
- łyżka płynnego miodu,
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- skórka z pomarańczy - wcześniej sparzona,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na masło ziołowe:
- 100 g masła (miękkiego),
- ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę),
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, oregano, bazylią i solą. W małym garnuszku podgrzej sok pomarańczowy, dodaj miód, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (ok. 5–7 minut), a następnie dodaj skórkę pomarańczową oraz masło. Dopraw solą i pieprzem, a potem mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.
Ciabattę przekrój na pół i posmaruj dwie części masłem ziołowym. Opiecz na suchej patelni grillowej lub w piekarniku (ok. 5 minut w 180 stopniach), aż będzie lekko chrupiąca. Wędzonego kurczaka pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki - możesz również podpiec ją z pieczywem, a następnie po wyciągnięciu z piekarnika dodać kurczaka. Dodaj odrobinę rukoli i wszystko polej gęstym sosem pomarańczowym.
Makaron z pesto pomarańczowym
Składniki:
- 400 g makaronu linguine,
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (2-3 soczyste pomarańcze),
- łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
- 70 g orzechów pinii (zamiennie nerkowca), uprażonych na patelni,
- 200 g startego parmezanu (150g + 50g na wierzch),
- 2 ząbki czosnku,
- 70 ml dobrej jakości oleju bądź oliwy,
- 1/2 garści świeżej bazylii,
- łyżka płynnego miodu dla balansu smaku, jak pomarańcze będą kwaśne,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła do smażenia,
- świeża mięta,
- starty parmezan do posypania,
- skórka z pomarańczy do dekoracji.
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując ok. 30-50 ml wody z gotowania. Potem w blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pesto, a następnie skosztuj i jeżeli sok z pomarańczy będzie za kwaśny, dodaj miodu. Później dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładkie pesto. Jeśli jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ugotowany makaron i dodaj pesto pomarańczowe. Wymieszaj całość, podgrzewając przez 1–2 minuty, aż sos dokładnie oblepi makaron. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody z makaronu, aby uzyskać lepszą konsystencję. Najlepiej gotowe danie posypać parmezanem i porwać kilka listków mięty.
Energetyzująca lemoniada pomarańczowa z kurkumą, imbirem i miodem
Składniki:
- 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. 5-6 dużych pomarańczy),
- cytryna,
- łyżeczka kurkumy (świeżej tartej lub mielonej),
- łyżeczka startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
- 2–3 łyżki miodu (opcjonalnie więcej do smaku),
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dla głębi smaku),
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 500 ml wody gazowanej,
- kostki lodu,
- plasterki pomarańczy i cytryny do dekoracji,
- kilka listków mięty i bazylii.
Przygotowanie:
W dużym dzbanku wymieszaj sok z pomarańczy i cytryny. Potem dodaj starty imbir, kurkumę, cynamon, pieprz cayenne i wanilię. Następnie rozpuść miód w kilku łyżkach ciepłej wody i dodaj do mieszanki, mieszając do całkowitego połączenia. Później wlej wodę gazowaną lub kokosową i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu oraz plasterki pomarańczy i cytryny.
Zobacz także:
- Z pomarańczami: krewetki, babeczki i budyń jaglany. Pyszne dania od Ani Starmach i Jagody Misztal
- Co zrobić z fenkułu? Sprawdź przepis Darii Ładochy na fenkuł z pomarańczami i halibutem
- Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Natalia "Nathallae" Maszkowska
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News