Co zrobić z fenkułu? Sprawdź przepis Darii Ładochy na fenkuł z pomarańczami i halibutem

Fenkuł z pomarańczami i halibutem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Fenkuł to warzywo nieco owiane tajemnicą i wiele osób nie wie, co można z niego przyrządzić. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przyrządzić idealne danie z tym warzywem. Sprawdź jej przepis na fenkuł z pomarańczami i halibutem. 

Fenkuł z pomarańczami i halibutem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • duży koper włoski lub dwa małe,
  • cebula,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 filety z halibuta,
  • koperek,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • sok z cytryny.

Fenkuł z pomarańczami i halibutem - sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekaj w piórka, fenkuła również. Na jednej łyżce masła podsmaż cebulę. Dodaj koper włoski i smaż, aż będzie miękki. Podczas smażenia dodaj łyżkę octu jabłkowego. Możesz delikatnie podlać sokiem z pomarańczy wyciśniętym bezpośrednio z owocu, ale fenkuł powinien zrobić się delikatnie złoty. Dodaj jeszcze sok z pomarańczy, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę. Dodaj sól, oraz pieprz i przełóż na półmisek. Udekoruj plastrami pomarańczy.

Na patelni grillowej lub w piekarniku z dodatkiem masła podsmaż halibuta po 3 minuty z każdej ze strony w zależności od grubości filetów. Dodaj sok z cytryny oraz koperek. Podawaj z fenkułem i cytrusami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości