Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami- przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 filety z łososia ok. 150 g każdy
- 2 ząbki czosnku
- 6 obranych szalotek
- mały fenkuł
- 6 szalotek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
- łyżka suszonego tymianku
- skórka z ½ cytryny
- sól, pieprz, ew. kilka jabłuszek kaparowych i odrobina chili
Sposób przygotowania
- Szalotki i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij lub drobno posiekaj i dodaj wraz z tymiankiem do oliwy. Fenkuł pokrój w 1 cm kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą i dopraw solą i pieprzem, następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Łososia natrzyj pozostałością oliwy, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Jeżeli udało Ci się dostać jabłuszka kaparowe, obłóż nimi rybę, a z jednego wyciśnij sok i skrop nim łososia. Rybę ułóż na warzywach i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 15 minut w 160 st. C. Jeżeli wolisz aby warzywa były miększe wstaw je do piekarnika na 5 minut wcześniej, a następnie włóż rybę.
Zobacz także:
- Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła
- Risotto z fenkułem i groszkiem z przepisu Mariety Mareckiej
- Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: