Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami w wykonaniu Jaśka Kuronia

Jest piątek, jest rybka
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń i jego pyszne ryby. Sprawdź, jak przygotować fenomenalnego pieczonego łososia z fenkułem i szalotkami. 

Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami- przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 filety z łososia ok. 150 g każdy
    • 2 ząbki czosnku
      • 6 obranych szalotek
        • mały fenkuł
          • 6 szalotek
            • kilka pomidorków koktajlowych
              • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
                • łyżka suszonego tymianku
                  • skórka z ½ cytryny
                    • sól, pieprz, ew. kilka jabłuszek kaparowych i odrobina chili

                      Sposób przygotowania

                      1. Szalotki i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij lub drobno posiekaj i dodaj wraz z tymiankiem do oliwy. Fenkuł pokrój w 1 cm kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą i dopraw solą i pieprzem, następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
                        1. Łososia natrzyj pozostałością oliwy, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Jeżeli udało Ci się dostać jabłuszka kaparowe, obłóż nimi rybę, a z jednego wyciśnij sok i skrop nim łososia. Rybę ułóż na warzywach i wstaw do piekarnika.
                          1. Piecz przez 15 minut w 160 st. C. Jeżeli wolisz aby warzywa były miększe wstaw je do piekarnika na 5 minut wcześniej, a następnie włóż rybę.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Jasiek Kuroń

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości