Jasiek Kuroń

    Jasiek Kuroń

    Jak przygotować smaczne i ekonomiczne dania? W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził takie Janek Kuroń. Na naszym stole pojawiły się następujące potrawy: dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku, podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie, zupa grochowa z piwnym aromatem, a także bowl z pieczoną dynią i tofu.

    "Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami, dorsz z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem, łosoś w sosie miodowo-koperkowym, a także pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej – takie pyszne dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń.

    Dania ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dla nas makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami, makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym, hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem, a także placki z kukurydzy i szpinaku.

    Caponata, zapiekanka chłopska, gołąbki w węgierskim stylu, pulpeciki z ziemniaków, sałatka z kapusty i carbonara - to dania, które można zrobić z tego, co nam zostało w lodówce. Janek Kuroń pokaże też, jak przygotować buraczany zakwas na odporność.

    Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.

    Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszności z rabarbaru: pierś kaczą z sosem rabarbarowym, zapiekany rabarbar z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną oraz odwrócone ciasto z rabarbarem.

    Karolina Ferenstein-Kraśko dzieciństwo spędziła na Mazurach, w Gałkowie. Teraz też spędza tam dużo czasu. Co - według niej - jest wyjątkowego w tym miejscu? Skąd w jej rodzinie wzięło się zamiłowanie do koni i jeździectwa? Żałuje udziału w programie Agent-Gwiazdy? Żonę Piotra Kraśki odwiedził reporter Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Karolina pokazali mu okolice Gałkowa i miejsce, w którym lubi kontemplować.