Pstrąg w musztardzie z batatami, czyli zdrowa ryba w sam raz na obiad

Jest piątek, jest rybka
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował rybę na cztery sposoby. Sprawdź jego przepis na pysznego pstrąga w musztardzie z batatami

Pstrąg w musztardzie z batatami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 filety pstrąga łososiowego
    • 2 łyżeczki musztardy
      • 2 łyżki soku z cytryny
        • sól, pieprz
          • 2 obrane bataty pokrojone w ósemki
            • płaska łyżeczka mielonego kuminu
              • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
                • przeciśnięty ząbek czosnku
                  • łyżka srirachy lub innego ostrego sosu
                    • sól

                      Sposób przygotowania

                      1. Piekarnik nagrzej do 180 C.
                        1. Rybę skrop sokiem z cytryny, posmaruj musztardą i dopraw solą i pieprzem.
                          1. Bataty umieść w misce i dodaj do nich przyprawy oraz ostry sos i sól. Całość wymieszaj.
                            1. Piecz je przez 30 minut, a na ostatnie 15 włóż do piekarnika rybę. Serwuj np. z surówką z kiszonej kapusty.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Jasiek Kuroń

                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana