Burgery rybno–ziemniaczane. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia

Soczyste, domowe burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował różnorodne burgery. Sprawdź, jak przygotować je z kotletem rybno-ziemniaczanym. Idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą ograniczyć mięso.

Burgery rybno – ziemniaczane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
    • cebula pokrojona w kostkę,
      • 500 g morszczuka lub innej ryby,
        • 2 ugotowane ziemniaki,
          • jajko (M),
            • 5 łyżek bułki tartej,
              • 4 łyżki posiekanego koperku,
                • sok z 1/2 cytryny,
                  • sól, czarny pieprz.

                    Sposób przygotowania

                    1. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z wytłoczynami po soku. Rybę zblenduj z ziemniakami jajkiem i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.
                      1. Całość dobrze wymieszaj. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj kotlety
                        1. Grilluj je na obrzeżach grilla, gdzie temperatura jest niższa, po 7 – 8 minut z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika nagrzej go do 180 C i piecz burgery przez 25 minut.
                          1. Jeśli smażysz, smaż po 5 minut z każdej strony (przed smażeniem warto obtoczyć kotlety w bułce tartej lub kaszy manny).

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Jasiek Kuroń

                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana