Burgery rybno – ziemniaczane - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 500 g morszczuka lub innej ryby,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- jajko (M),
- 5 łyżek bułki tartej,
- 4 łyżki posiekanego koperku,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól, czarny pieprz.
Sposób przygotowania
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z wytłoczynami po soku. Rybę zblenduj z ziemniakami jajkiem i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.
- Całość dobrze wymieszaj. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj kotlety
- Grilluj je na obrzeżach grilla, gdzie temperatura jest niższa, po 7 – 8 minut z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika nagrzej go do 180 C i piecz burgery przez 25 minut.
- Jeśli smażysz, smaż po 5 minut z każdej strony (przed smażeniem warto obtoczyć kotlety w bułce tartej lub kaszy manny).
Zobacz także:
- Grill w stylu azjatyckim. Zdradzamy najlepszy przepis na egzotycznego burgera
- Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"
- Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: