Burgery rybno–ziemniaczane. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia

Burgery Jaśka Kuronia
Soczyste, domowe burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował różnorodne burgery. Sprawdź, jak przygotować je z kotletem rybno-ziemniaczanym. Idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą ograniczyć mięso.

Burgery rybno – ziemniaczane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 500 g morszczuka lub innej ryby,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • jajko (M),
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól, czarny pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z wytłoczynami po soku. Rybę zblenduj z ziemniakami jajkiem i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.
  2. Całość dobrze wymieszaj. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj kotlety
  3. Grilluj je na obrzeżach grilla, gdzie temperatura jest niższa, po 7 – 8 minut z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika nagrzej go do 180 C i piecz burgery przez 25 minut.
  4. Jeśli smażysz, smaż po 5 minut z każdej strony (przed smażeniem warto obtoczyć kotlety w bułce tartej lub kaszy manny).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości