Spotkajmy się przy grillu

Partner sekcji:
logo JBB hub
Materiał promocyjny

Grill w stylu azjatyckim. Zdradzamy najlepszy przepis na egzotycznego burgera

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie. 

Grill na światowym poziomie

Grill to zawsze świetny pomysł.  Przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, fanom mięsa, jak i osobom na diecie. W końcu na ruszt położyć możemy nie tylko większość warzyw i owoców, ale także mięsa, parówki, kiełbasy oraz sery i pieczywo.

Nasz ulubiony zestaw grillowy to Kiełbasa Cygańska Kiełbasa Włoska przyprawiona aromatycznymi ziołami oraz Kiełbasiak Pieczony. Wszystkie pyszne produkty od JBB Bałdyga. Idealne na ruszt będą także delikatne kiełbaski z serem od JBB Bałdyga. Do tego chrupiące grillowane pieczywo czosnkowe i camembert z żurawiną. W połączeniu z odpowiednim sosem smaczny posiłek gwarantowany. Jednak spotkania towarzystwie zobowiązują i warto pozytywnie zaskoczyć gości kulinarną niespodzianką.

Pozostając w tematyce wakacji, proponujemy przepisy, które przeniosą Was na chwilę na drugi koniec świata. Co powiecie na Azję lub Bliski Wschód? Zobaczcie, jaki potrawy zaproponowała nam Martyna Chomacka.

Azjatycki burger z pikantnym Coleslawem i sezamem

Składniki:

  • opakowanie Kiełbasiaka Pieczonego
    • bułka maślana do burgerów - 2 sztuki
      • czerwona kapusta - pół główki
        • biała, młoda kapusta - ¼ główki
          • 3 marchewki
            • biały sezam - kilka łyżek
              • pasta miso - 2 łyżki
                • miód - 3 łyżki
                  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
                    • majonez - 2 łyżki
                      • jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki 
                        • musztarda - łyżka
                          • chrzan wasabi - 1 łyżeczka
                            • szczypior - pęczek
                              • dwie garści orzeszków ziemnych 
                                • sól/pieprz do smaku

                                  Przygotowanie:

                                  Obie kapusty szatkujemy i posypujemy solą. Ugniatamy przez chwilę i zostawiamy na 20 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie myjemy ją na sitku, aby pozbyć się nadmiary soli i suszymy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przechodzimy do przygotowania dressingu. W miseczce łączymy ze sobą majonez, jogurt, musztardę, chrzan wasabi, łyżeczkę miodu, sól i pieprz do smaku. W misce łączymy odsączoną kapustę, marchewkę, posiekany pęczek szczypiorku oraz dressing. Mieszamy całość, aby smaki mogły się "przegryźć". Kiełbasiaka kroimy w grube plastry wielkości klasycznego burgera i wrzucamy je na gorący ruszt. Po podpieczeniu ich przez 2 minuty z każdej strony, smarujemy Kiełbasiaka pastą zrobioną z pasty miso, miodu, sosu sojowego i odrobiny ciepłej wody. Chcemy, aby mięso przeszło jego smakiem i jeszcze bardziej się skarmelizowało.

                                  Bułki układamy na ruszcie i podgrzewamy je przez 1-2 minuty. Gdy są jeszcze gorące, smakujemy je pozostałą pastą miso z sosem sojowym. Na dolną część wykładamy naszego Kiełbasiaka, na niego kładziemy hojną porcję surówki, posypujemy posiekanymi fistaszkami i przykrywamy drugą częścią bułki. 

                                  Porada:

                                  Nie bój się używać przypraw. Pasta miso połączona z miodem i sosem sojowym wprowadzi nam ogromną ilość UMAMI do dania. Głębokie słone i dymne smaki pięknie komponują się ze słodyczą. 

                                  Kiełbasa z cielęciną z pieczonymi ziemniaczkami, serem Lebneh, pieczonymi pomidorami i bobem

                                  Składniki:

                                  • kiełbasa swojska z cielęciną Masarnia u Józefa - 1 opakowanie
                                    • ziemniaki - 0,5 kg
                                      • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
                                        • bób świeży lub mrożony - 300 gramów
                                          • ser Lebneh lub inny ser śmietankowo - twarożkowy - 200 gramów
                                            • świeży tymianek 
                                              • oliwa z oliwek - 2 łyżki
                                                • miód lub melasa - 2 łyżki
                                                  • papryka wędzona w proszku - kilka szczypt
                                                    • czosnek granulowany - kilka szczypt
                                                      • sól i pieprz do smaku

                                                        Przygotowanie:

                                                        Ziemniaki obieramy (chyba że są młode, wtedy skórkę zostawiamy) i kroimy na 4 części. Wrzucamy je na 5-7 minut do osolonego wrzątku, aby je trochę podgotować. W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ziemniaków. W dużej misce łączymy ze sobą oliwę, paprykę wędzoną, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz. Gdy ziemniaki będą jeszcze bardzo al dente, wrzucamy je do miski z zaprawą i mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach lub przekładamy na tackę i układamy na ruszcie, aby pięknie ozłocić im brzegi. Zależy nam na bardzo rumianej skórce. Kiełbaskę nacinamy i układamy na grillu. Chcemy, aby nabrała pięknego i głębokiego koloru. Bób wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z odrobiną soli. Gdy wypłynie na powierzchnię, odcedzamy go i obieramy ze skórek. Pomidory kropimy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i układamy na ruszcie. Pieczemy przez kilka minut na grillu. 

                                                        Gdy wszystkie elementy są gotowe, przechodzimy do składania dania. Najpierw na talerz układamy upieczone ziemniaki. Następnie polewamy je twarożkowym lebneh, na którym układamy upieczone pomidory i bób. Obok kładziemy w całości pięknie zgrillowaną kiełbasę z cielęciną. Całość polewamy odrobiną melasy, posypujemy świeżym pieprzem i odrobiną soli gruboziarnistej. 

                                                        Porada:

                                                        Jeśli chcesz podkreślić delikatność dodatku cielęciny w naszej kiełbasie z Masarni u Józefa, nie używaj zbyt mocnych dodatków, które mogłyby zabić jej smak. Delikatny ser i gotowany bób z odrobiną soku z cytryny i oliwą idealnie uzupełnią smak i aromat kiełbasy.

                                                        Więcej propozycji na grilla znajdziesz na naszej podstronie.

                                                        Zobacz także:

                                                        Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/GettyImages

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości