Ryby są źródłem cennych aminokwasów i kwasów omega-3. Pstrąg gotowany na parze nie tylko dostarczy wartościowych składników odżywczych, ale będzie też smaczny i lekkostrawny. W jaki sposób przygotować pstrąga łososiowego i tęczowego na parze? Pstrąg na parze jest niskokaloryczny, co z pewnością ma znaczenie dla osób na diecie. Jednocześnie zawiera dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów omega-3. Przygotowanie pstrąga na parze jest proste, a można go podać z różnymi dodatkami.
Pstrąg gotowany na parze – szybki przepis
Jeśli brakuje nam czasu na gotowanie, a chcemy przyrządzić zdrowy i lekki obiad, pstrąg na parze będzie w sam raz. Jeżeli ryba jest już sprawiona, przygotowanie pstrąga na parze nie zajmie więcej niż pół godziny. Potrzebne składniki to: 1 pstrąg, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, kilka różyczek kalafiora i brokuła oraz przyprawy – bazylia, tymianek, sól i pieprz kolorowy.
Rybę myjemy i osuszamy. Siekamy czosnek i nacieramy nim rybę w środku i z wierzchu. Posypujemy przyprawami i układamy w parowarze. Gotujemy pstrąga na parze 20 minut. W tym czasie kroimy warzywa i na ostatnie 7 minut gotowania dorzucamy do ryby. Gotowego pstrąga na parze wykładamy z warzywami na talerze. Możemy polać sosem winegret lub jogurtowym i podawać z kaszą gryczaną. Ten przepis sprawdzi się zarówno przy pstrągu tęczowym, jak i łososiowym.
Pstrąg łososiowy na parze
Ta odmiana pstrąga wyróżnia się różowym mięsem. Pstrąg łososiowy na parze jest niskokaloryczny i ma intensywny smak. W tym wypadku nie będziemy przygotowywać ryby w całości, za to przyrządzimy smaczny filet z pstrąga na parze. Potrzebne składniki to: 0,5 kg filetu z pstrąga, 3 gałązki tymianku, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Rybę solimy, doprawiamy pieprzem, posypujemy tymiankiem, a na koniec skrapiamy oliwą. Możemy zostawić pstrąga na pół godziny, żeby przeszedł aromatem przypraw, albo delikatnie go natrzeć. Następnie przekładamy rybę do garnka do gotowania na parze lub do parowaru i gotujemy 15 minut. Pstrąg tęczowy na parze będzie się dobrze komponował na przykład z ryżem.
Pstrąg na parze z warzywami
Pstrąg na parze z warzywami to istna bomba witaminowa. Danie jest dietetyczne, smaczne i zdrowe. Potrzebne składniki to: 1 pstrąg tęczowy, pół brokuła, pół cukinii, łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ziemniaki, kiełki rzodkiewki, sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Wypatroszoną rybę myjemy i suszymy. Ukośnie nacinamy skórę. Z każdej strony skrapiamy pstrąga sokiem z cytryny, a później oprószamy pieprzem cytrynowym. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę i seler kroimy w paski, cukinię i ziemniaki w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wykorzystujemy dwa pojemniki parowaru. W jednym będzie się gotował pstrąg tęczowy na parze , w drugim warzywa. Ustawiamy czas na 25 minut. Po przełożeniu na talerz posypujemy kiełkami. Danie można serwować z dodatkiem sosu koperkowego lub jogurtowego.
Filet z pstrąga z warzywami na parze
Chcąc przygotować rybę z warzywami, wcale nie trzeba się nastawiać na gotowanie jej w całości. Doskonały będzie również filet z pstrąga na parze . W tym przepisie potrzebne będą 2 filety z pstrąga tęczowego, limonka, mozzarella, cukinia, 2 marchewki, brokuł, cebula, 2 ząbki czosnku, imbir, bazylia cytrynowa, szafran, estragon, kmin rzymski, sól, pieprz i oliwa.
Umytą i osuszoną rybę marynujemy w soku z limonki z dodatkiem imbiru, szafranu, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie możemy przygotować warzywa, które kroimy na dość grube plastry. Brokuł dzielimy na różyczki. Dodajemy do warzyw oliwę, kmin, estragon, sól i pieprz. W parowarze układamy najpierw warzywa i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dokładamy kolejne naczynie i układamy filety z pstrąga , kładziemy na nich pokrojoną mozzarellę, posypujemy szafranem i gotujemy na parze 15 minut. Po wyłożeniu na talerz polewamy niewielką ilością oliwy.
Pstrąg tęczowy na parze na świątecznym stole
Według tradycji na wigilijnym stole powinien się znaleźć karp, ale nie każdy go lubi. Z myślą o tych osobach można podać pstrąga tęczowego na parze . Poza tym będzie on też dobrą propozycją na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt. Podobnie jak w poprzednich przepisach pstrąg na parze będzie szybkim, efektownym i lekkim daniem.
Potrzebny będzie pstrąg tęczowy , którego ugotujemy na parze, 2 plasterki cytryny, ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, pieprz cytrynowy i sól. Wypatroszoną rybę myjemy, a czosnek siekamy. Do wnętrza pstrąga wkładamy umytą natkę pietruszki, następnie plasterki czosnku i na koniec plasterki cytryny. Chociaż cytryny zmieściłoby się więcej, do pstrąga tęczowego na parze nie poleca się wkładać większych ilości, bo ryba może się zrobić zbyt wilgotna i straci na smaku. Pstrąga gotujemy na parze 20 minut. Po nałożeniu na talerz doprawiamy solą i pieprzem, możemy też udekorować pietruszką i cytryną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"