Na rynku znajdziemy bogaty wybór nawozów. Zanim jednak zaczniemy je stosować, powinniśmy dowiedzieć się, czym są nawozy sztuczne. Rodzaje, skład i zastosowanie różnią się od siebie i dlatego warto zdobyć na ich temat nieco więcej informacji.

C: Gdy nasze rośliny zaczynają niedomagać, z pomocą przychodzą nawozy sztuczne i naturalne. W sklepach ogrodniczych możemy kupić nawozy sztuczne wieloskładnikowe, nawozy sztuczne azotowe, a nawet nawozy sztuczne z magnezem. Sprawdź, czym się od siebie różnią i jakie są zasady ich stosowania.

Co to są nawozy sztuczne?

Aby rośliny prawidłowo rosły i się rozwijały, należy im zapewnić wszystkie niezbędne elementy pokarmowe w odpowiednich proporcjach. Gleba to źródło zaopatrzenia roślin w wodę i składniki mineralne. Ponadto do procesów zachodzących w roślinach potrzebne są także tlen i dwutlenek węgla, które mogą pobierać z atmosfery. Jeśli okaże się, że rośliny nie mają wystarczającej ilości składników do pobrania, nawozy sztuczne stosowane w celu dostarczenia tych substancji będą koniecznością.

Nawozy sztuczne, zwane także mineralnymi, to związki chemiczne, których używanie ma dostarczyć roślinom tego, czego akurat potrzebują. Szczególne wymagania pod tym kątem ma rolnictwo. Nawozy sztuczne stosowane w tej dziedzinie powinny być dobierane z namysłem oraz przy wcześniejszym ustaleniu wymagań nawozowych konkretnych gatunków roślin.

Nawozy sztuczne – przykłady

Obecnie możemy kupić różne nawozy sztuczne. Skład jest tym, co powinniśmy sprawdzić na samym początku. Tanie nawozy sztuczne nie są najlepszym rozwiązaniem. Jeśli jednak chcemy zaoszczędzić na kupowaniu nawozu, warto go nabyć latem w tak zwanym martwym sezonie. Ceny nawozów są najwyższe w okresie wiosennym, czyli przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. Możemy wyróżnić 7 grup, na które dzielimy nawozy sztuczne. Chemia – jej znajomość może być niezwykle przydatna, by zrozumieć, jak działają. Poniżej wymieniono wszystkie nawozy sztuczne. Skład chemiczny pozwala nam na określenie, do jakiej grupy dany nawóz zaliczyć.

Nawozy azotowe – to bardzo ważne nawozy sztuczne. W rolnictwie i ogrodnictwie niedobory azotu są dosyć powszechne. Dzielimy je na cztery grupy: nawozy azotowe saletrzane, amonowe, saletrzano–amonowe oraz azotowe amidowe. Niektóre z nich są częściej stosowane jako nawozy sztuczne. Saletra amonowa na przykład jest powszechnie stosowana w Polsce ze względu na niskie koszty jej produkcji. Niektóre z nawozów azotowych są jednak rzadziej używane jako nawozy sztuczne. Saletra wapniowa jest w naszym kraju produkowana na stosunkowo niewielką skalę.

Nawozy fosforowe – to często stosowane nawozy sztuczne w rolnictwie. Superfosfat potrójny borowany jest niezwykle przydatny przy uprawie buraków ćwikłowych, kalafiorów oraz warzyw strączkowych.

Nawozy potasowe – dzielimy je na potasowe chlorkowe i potasowe siarczanowe. Produkowane są z soli potasowych, które pochodzą ze złóż w miejscach dawnych mórz i oceanów. Nawozy sztuczne potasowe siarczanowe stosujemy przy uprawie róż, ogórków, pomidorów, cebuli i porzeczki, czyli roślin wrażliwych na nadmiar chloru w glebie.

Nawozy magnezowe – magnez w niewielkich ilościach zawierają różne nawozy sztuczne. Zastosowanie siarczanu magnezowego, w składzie którego dominuje magnez, poleca się przy uprawie warzyw pod osłonami oraz roślin ozdobnych.

Nawozy wapniowe – używamy ich głównie do odkwaszenia gleby oraz poprawienia jej właściwości. Na rynku znajdziemy nawozy wapniowe węglanowe i tlenkowe. Stosujemy je rzadko, bo co około 4 lata. Warto zwrócić uwagę na wapno palone rolnicze, które zawiera 60–80% tlenku wapnia. Jest wyjątkowo silnie żrące i poleca się stosować je jedynie na gleby ciężkie.

Mikronawozy – to nawozy, które dostarczają roślinom mikroskładników. Choć często nie potrzeba ich wiele, ich niedobór może w znacznym stopniu wpływać negatywnie na plony czy przyczyniać się do słabego rozwoju. Do najpopularniejszych mikronawozów zaliczamy nawozy borowe, manganowe, cynkowe , miedziowe i molibdenowe. W tej grupie nawozów znajdziemy także chelaty, w których mineralne składniki są silnie związane z częścią organiczną.

Nawozy wieloskładnikowe – w ich składzie znajdziemy dwa lub kilka składników pokarmowych, a czasami także mikroelementy. Dzielimy je na kompleksowe oraz mieszane. Dużą zaletą nawozów kompleksowych jest mniejsza ilość pracy, którą należy włożyć w wysiew oraz niższe koszty transportu. Do wad zaliczamy wysokie koszty produkcji oraz stałe proporcje poszczególnych składników, co może utrudnić dostosowanie takiego nawozu do potrzeb naszych roślin. Nawozy mieszane są rzadziej stosowane. Mieszanie nawozów to proces wymagający dużych nakładów pracy i wiedzy na temat reakcji zachodzących między poszczególnymi składnikami. Często też nie udaje się osiągnąć zamierzonego efektu.

Nawozy sztuczne a środowisko

Ten rodzaj nawozów ma bezpośredni wpływ na środowisko. Ich stosowanie wpływa nie tylko na właściwości gleby, ale i skład wody. Zbyt duża ilość nawozów przyczynia się do wzrostu zasolenia podłoża i zawartości metali ciężkich. Korzystanie z nawozów sztucznych wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Obowiązkowo należy przestrzegać odpowiednich dawek oraz terminów ich używania.

Zobacz film: Nawozy - fakty i mity. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0