Wegański burger z soczewicy - pyszny zamiennik tradycyjnego hamburgera

Soczyste, domowe burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wegańskiego burbera z żółtej soczewicy. Sprawdź jak go przygotować. Kucharz przypomina także, że burgery wegańskie możesz również zrobić z cieciorki, fasoli lub soi.

Nie bójmy się doprawiać kotletów wegańskich, zwłaszcza takimi przyprawami jak kminek, kmin rzymski, majeranek, cząber, tymianek lub pieprz ziołowy. Wszystkie wyżej wymienione działają świetnie na nasze trawienie

Wegański burger z soczewicy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona),
    • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy,
      • spora cebula pokrojona w kostkę,
        • łyżka suszonego cząbru lub majeranku,
          • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
            • pół szklanki mielonego siemienia lnianego,
              • 3 łyżki bułki tartej,
                • łyżeczka pieprzu ziołowego,
                  • sól, pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Soczewicę lekko rozgotuj.
                      1. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia.
                        1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., bez termoobiegu.
                          1. Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj.
                            1. Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Jasiek Kuroń

                              Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana