Nie bójmy się doprawiać kotletów wegańskich, zwłaszcza takimi przyprawami jak kminek, kmin rzymski, majeranek, cząber, tymianek lub pieprz ziołowy. Wszystkie wyżej wymienione działają świetnie na nasze trawienie
Wegański burger z soczewicy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona),
 - 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy,
 - spora cebula pokrojona w kostkę,
 - łyżka suszonego cząbru lub majeranku,
 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
 - pół szklanki mielonego siemienia lnianego,
 - 3 łyżki bułki tartej,
 - łyżeczka pieprzu ziołowego,
 - sól, pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Soczewicę lekko rozgotuj.
 - Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia.
 - Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., bez termoobiegu.
 - Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj.
 - Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.
 
Zobacz także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
 - Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian
 - Mistrzowskie (domowe!) burgery
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News
podziel się: