Nie bójmy się doprawiać kotletów wegańskich, zwłaszcza takimi przyprawami jak kminek, kmin rzymski, majeranek, cząber, tymianek lub pieprz ziołowy. Wszystkie wyżej wymienione działają świetnie na nasze trawienie
Wegański burger z soczewicy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona),
- 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy,
- spora cebula pokrojona w kostkę,
- łyżka suszonego cząbru lub majeranku,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- pół szklanki mielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę lekko rozgotuj.
- Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., bez termoobiegu.
- Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.
Zobacz także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian
- Mistrzowskie (domowe!) burgery
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News
podziel się: