Czy szkoła gastronomiczna to dobry wybór?
Szkoły gastronomiczne jeszcze kilkanaście lat temu nie cieszyły się szczególną renomą. Obecnie, na fali popularności takich programów jak "Kuchenne rewolucje", czy "MasterChef" coraz więcej młodych ludzi marzy o karierze szefa kuchni. Kamery Dzień Dobry TVN odwiedziły szkołę gastronomiczną w Żychlinie, by przyjrzeć się codzienności przyszłych adeptów kulinarnej sztuki. Okazuje się, że nauka zawodu wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Młodzież uczy się nie tylko przyrządzania podstawowych potraw, ale ma tez zajęcie z cukiernictwa, robienia makaronu, serwowania dań czy nawet – obowiązków kelnerskich.
- Nie można tak powiedzieć, że do gastronomii przyjdą osoby, które są tylko dlatego tutaj ze nie mogły się nigdzie dostać. To są osoby, które muszą być z pasją, z zainteresowaniami na granicy sztuki. W końcu mówimy "sztuka kulinarna" – tłumaczyła Elżbieta Sell, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.
Mistrzowie kuchni wspominają początki
Studio Dzień Dobry TVN odwiedzili szefowie kuchni, którzy opowiedzieli o swojej drodze na kulinarny szczyt: Sebastian Olma, Ania Starmach oraz Jasiek Kuroń. Jak się okazuje, początki nie były łatwe, jednak z biegiem lat każde z nich zrozumiało, że zawodowe gotowanie – jest ich powołaniem.
- Nauczyłem się, że to nie jest prosty zawód. Na tamte czasy nie był tak wypromowany, jak teraz - dzięki programom. Teraz jest to zawód prestiżowy - opowiadał Sebastian Olma.
Ania Starmach, zanim została kucharką i jurorką w "MasterChefie", jako dwudziestolatka skończyła studia na kierunku historia sztuki. Dopiero tam zrozumiała, że to gotowanie jest jej prawdziwą pasją i zaczęła studiować w prestiżowej szkole dla kucharzy w Paryżu- Le Cordon Bleu.
- Najlepsi kucharze francuscy pokazywali nam jak przygotować dania. Na lekcjach praktycznych to odtwarzaliśmy. Robiliśmy rzeźby z cukru, robiliśmy własne pieczywo. Uczyliśmy się najlepszej kuchni na świecie, czyli francuskiej – wspominała jurorka.
Jasiek Kuroń skończył tę samą szkołę, co Ania Starmach, tylko że w Londynie. Wiedział, że bardzo chce iść w ślady swojego ojca Macieja, jednak sam musi wypracować kuchenny fach. Jak podkreśla, nauka w szkole to nie tylko praktyka, ale i znajomości z przyszłymi kucharzami z całego świata. Ania Starmach zapytana o to, co może radzić młodym ludziom, którzy marzą o karierze w gastronomii, przyznała, że liczy się przede wszystkim miłość do zawodu.
- Ścieżek jest bardzo dużo, można skończyć szkołę w Polsce, za granicą albo szkoły nie skończyć. To, co jest najważniejsze, to mieć pasję, wiedzieć że to trudny zawód i być konsekwentnym – podkreśliła.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Choroba nerek skraca życie". Ekspert radzi, co można zrobić, aby nie zachorować
- Świat usłyszał o Amelce, gdy zaśpiewała w ukraińskim schronie "Mam tę moc". Obecnie występuje z Natalią Lesz
- Ma dość bycia postrzeganym jako "gej bez ręki". "Chcę, żeby to było tak neutralne, jak to, że jestem rudy"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN