Christopsmo - chleb bożonarodzeniowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 550 g maki tortowej
- 120 ml ciepłej wody
- 80 g roztopionego, przestudzonego masła
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- 180 g cukru
- 50 ml oliwy extra virgin
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka mastyksu
Dodatkowo:
- białko
- 20 ml mleka
- 20 ml ouzo
Christopsmo - chleb bożonarodzeniowy - sposób przygotowania
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Mieszamy. Dodajemy przyprawy. W środek wbijamy jajka. Dodajemy masło i oliwę. Powoli zaczynając od mieszania palcem łączymy ze sobą składniki.
- Zagniatamy ciasto przez 10 minut, by było sprężyste i jednorodne. Wkładamy je do omączonej miski, a tę owiniętą folią odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość.
- Kiedy tak się stanie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Odcinamy od ciasta niewielki kawałek, a z pozostałej części formujemy kulę.
- Układamy ją blasze i odstawimy przykryte (bardzo delikatnie, bo się może przykleić!) folią, by wyrastało kolejne pół godziny. Odcięty kawałek ciasta niech też wyrasta.
- Po 30 minutach z mniejszego kawałka ciasta formujemy dwie długie nitki. Zwijamy je ze sobą, przecinamy na pół i ozdabiamy bochenek układając je na krzyż. Końcówki warkoczyków powinny wylądować pod bochenkiem.
- Mieszamy białko, ouzo i mleko. Powstałą mieszankę rozprowadzamy delikatnie pędzlem po cieście. Posypujemy bochenek sezamem, omijając sznureczki z ciasta. Pieczemy na złoto około 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Zwyczaje i tradycje bożonarodzeniowe w Polsce i innych krajach
- Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie
- Sztuka wypiekania pradawnego chleba. "Z czasem dojrzewa i nadal smakuje"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: