Christopsmo - przepis na chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten

Bartek Kieżun w kuchni Dzień Dobry TVN
Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun przygotował różne dania prosto z Aten. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować bożonarodzeniowy chleb - christopsmo.
chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten
Christopsmo - przepis na chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten
chleb bożonarodzeniowy prosto z Aten
Źródło: Ola Skowron/East News

Christopsmo - chleb bożonarodzeniowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 550 g maki tortowej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 80 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 g cukru
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mastyksu

Dodatkowo:

  • białko
  • 20 ml mleka
  • 20 ml ouzo

Christopsmo - chleb bożonarodzeniowy - sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Mieszamy. Dodajemy przyprawy. W środek wbijamy jajka. Dodajemy masło i oliwę. Powoli zaczynając od mieszania palcem łączymy ze sobą składniki.
  2. Zagniatamy ciasto przez 10 minut, by było sprężyste i jednorodne. Wkładamy je do omączonej miski, a tę owiniętą folią odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość.
  3. Kiedy tak się stanie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Odcinamy od ciasta niewielki kawałek, a z pozostałej części formujemy kulę.
  4. Układamy ją blasze i odstawimy przykryte (bardzo delikatnie, bo się może przykleić!) folią, by wyrastało kolejne pół godziny. Odcięty kawałek ciasta niech też wyrasta.
  5. Po 30 minutach z mniejszego kawałka ciasta formujemy dwie długie nitki. Zwijamy je ze sobą, przecinamy na pół i ozdabiamy bochenek układając je na krzyż. Końcówki warkoczyków powinny wylądować pod bochenkiem.
  6. Mieszamy białko, ouzo i mleko. Powstałą mieszankę rozprowadzamy delikatnie pędzlem po cieście. Posypujemy bochenek sezamem, omijając sznureczki z ciasta. Pieczemy na złoto około 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości