Zbliżają się święta i niektórzy z nas chcieliby chociaż trochę odchudzić świąteczne potrawy. Jak zrobić to z głową? O tym opowiedziała nam dr Wanda Baltaza, dietetyczka.
Kolacja wigilijna to przede wszystkim dania bez mięsa, ale w trakcie pierwszego i drugiego dnia świąt na stołach królują mięsne potrawy. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował kulinarne propozycje, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczne obiady.
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, który warto poświęcić na celebrację i refleksję. Nasi prowadzący Ewa Drzyzga i Krzysztof Skórzyński niejednokrotnie powtarzali, jak szczególny jest to dla nich moment. W rozmowie z redaktorką serwisu dziendobry.tvn.pl Karoliną Kalatzi zdradzili, co w święta jest dla nich najważniejsze.
W święta oczywiście najważniejsze jest spotkanie z bliskimi i wspólnie spędzony czas. Jednak Polacy lubią też dawać sobie prezenty i je otrzymywać. Warto wiedzieć, jak je szybko i ładnie zapakować. Opowiedziała o tym aktorka Monika Mrozowska i jej córka, Jagoda oraz Bogna Sworowska z mamą, Lubą.
Świąteczna gorączka trwa w najlepsze. Dla tych, którzy nadal zastanawiają się, na jaki prezent się zdecydować, promotor czytelnictwa Robert Jasiak przybył z odpowiedzią. Jakie lektury zaproponował gość Dzień Dobry TVN?
Mistrz dobrego smaku i dobrego humoru Tomek Jakubiak zaprosił nas do swojego nadmorskiego domu, po to, aby zaprezentować nam przepisy na idealne dania i takie same święta. Jaki jest sekret jego pierogów? Jakie potrawy kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem?
Gwiazda betlejemska to dosyć wymagająca roślina. Choć cieszy się dużą popularnością, nie każdy potrafi o nią odpowiednio zadbać. Pierwszy krok w kierunku dobrej pielęgnacji możesz, a właściwie musisz zrobić tuż po przyjściu do domu.
Przed nami święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi nadejście świętego Mikołaja, który rozdaje prezenty. Gdzie tak naprawdę mieszka? Na jaki adres powinniśmy słać listy i kiedy? Jak wygląda jego praca? Ile listów dostaje dziennie? Zobaczcie wioskę Świętego Mikołaja, jego dom i poczujcie świąteczny klimat w materiale "Dzień Dobry TVN".
Wigilia już za parę godzin, a wy wciąż w proszku? Ciasto dopiero w piekarniku, okna nie umyte, a prezenty czekają, aby ktoś je zapakował. Świąteczne obowiązki potrafią doprowadzić nas do białej gorączki. Co robić, aby nie zwariować? Swoimi sposobami podzieliła się Sonia Bohosiewicz.
14 grudnia otwieramy kolejne okienko w kalendarzu adwentowym. To oznacza, że do świąt pozostało już tylko 10 dni. Maria Ernst-Zduniak, specjalistka od przywracania porządku, wyjaśniła, jak zaplanować świąteczne sprzątanie, tak, aby było było efektywne i nie przekształciło przygotowań do Bożego Narodzenia w terror czystości.
Święta to czas, gdy nie powinniśmy myśleć o diecie i fiksować się na zdrowych przekąskach. Te chwile warto spędzić w gronie najbliższych, celebrując tradycyjną kolację. W końcu kilka pierogów, czy barszcz z uszkami nie sprawi, że nagle przybędzie nam 5 kg. Ważne jednak, aby pamiętać o umiarze. Co i jak jeść, aby nie czuć ciężkości i nie nabawić się niechcianych fałdek? O tym opowiedziała nam dietetyk, Milena Nosek.
Ozdoby bożonarodzeniowe z drewna doskonale współgrają z ciepłym klimatem tego okresu. Dekoracje wykonane z tak szlachetnego surowca wprowadzają do wnętrza świeżość i modny styl. Drewniane ozdoby choinkowe są świetnym uzupełnieniem klasycznych bombek i łańcuchów.
Ręcznie robione stroiki bożonarodzeniowe na stół lub drzwi to ozdoba, która nadaje mieszkaniu wyjątkowego, świątecznego klimatu. Mogą być wykonane z naturalnych materiałów, takich jak świerkowe gałązki, szyszki czy drewno. Nowoczesne stroiki bożonarodzeniowe umieszczone w szklanym wazonie lub kieliszku będą pasowały do eleganckiego wystroju wnętrza.