Sekret świątecznych pierogów z serem Tomka Jakubiaka. Zdradził, jaki jest tajemniczy składnik

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mięsne święta Tomka Jakubiaka
Mięsne święta Tomka Jakubiaka
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Mistrz dobrego smaku i dobrego humoru Tomek Jakubiak zaprosił nas do swojego nadmorskiego domu, po to, aby zaprezentować nam przepisy na idealne dania i takie same święta. Jaki jest sekret jego pierogów? Jakie potrawy kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem?

Święta w domu Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak powoli przygotowuje się do Bożego Narodzenia. Wśród potraw, które znajdą się na jego świątecznym stole nie zabraknie kompotu z suszu. - Daję do niego daktyle, figi i rodzynki, (...) są też świeże jabłka, oczywiście trochę cynamonu też tutaj jest w środku i goździków, żeby świętami (...) cały czas w domu pachniało - wyjaśnił kucharz.

Dodał, że jego świąteczne dania to miks wielu kultur. - Tym się charakteryzuje właściwie kuchnia mojego domu. Staramy się, żeby te smaki były jak najbardziej wymieszane, ale żeby zawsze była jakaś nutka przewodnia, która świadczy o tych świętach, czy to przyprawy korzenne, czy dodatki w postaci jabłek, buraków - powiedział Tomek Jakubiak.

Pierogi Tomka Jakubiaka

Ulubionym daniem świątecznym kucharza są pierogi. Z dużym sentymentem wspomina te przygotowywane przez babcię. - Zawsze odsmażała je na masełku, więc były takie chrupiące z zewnątrz - wyjaśnił.

Tomek Jakubiak zdradził także sekret pierogów, które robi wraz z żoną. - Jeżeli chodzi o samo ciasto, to przede wszystkim sekretem jest temperatura wody. Nie może być to wrzątek i nie może być to letnia woda. Najlepiej, żeby miała około 90 stopni - powiedział kucharz.

Co ciekawe, w pierogach Tomka nie znajdziemy farszu z twarogu. - On jest dla mnie zbyt delikatny. A po co doprawiać twaróg, skoro używamy fety, która jest już sama w sobie słona? - stwierdził.

Jakie dania szykuje jeszcze Tomek Jakubiak? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Izabela Dorf

Reporter: Anna Grzymkowska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana