Ranking najlepszych pierogów z całego świata. Na którym miejscu znalazła się Polska?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Konkurs na najlepsze pierogi
Konkurs na najlepsze pierogi
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Portal kulinarny Taste Atlas opublikował zestawienie najlepszych pierogów świata. Pierwsze miejsce zajęły smażone chińskie pierożki guotie, a drugie litewskie kołduny. Jaka potrawa uplasowała się na trzecim? Czym Polacy mogą się pochwalić?

Ranking: 100 najlepszych pierogów świata

Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi cieszące się ogromną popularnością. Mogliśmy poznać m.in. najlepsze desery smażone w głębokim tłuszczu czy najlepsze ciastka. Teraz do sieci trafiło zestawienie "100 najlepiej ocenianych pierogów świata".

Sęk w tym, że pod pojęciem Best dumplings, nie kryją się wyłącznie pierogi, lecz i kluski czy knedle. Na pierwszym miejscu znalazły się guotie - smażone pierożki z Północnych Chin. Zazwyczaj nadziewa się je wieprzowiną, kapustą pekińską, imbirem, szalotkami, z dodatkiem wina ryżowego i oleju sezamowego. Drugie miejsce należy do litewskich kołdunów, które przyrządzane są z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym, a także twarogiem czy grzybami. Natomiast podium zamyka manti - tradycyjne pierogi tureckie z mięsem i cebulą. Często serwowane są z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Polskie pierogi poza podium

Polskie pierogi zajęły czwarte miejsce. Na stronie tasteatlas.com nasza potrawa została opisana przede wszystkim jako wigilijna. Jak zauważył portal, każda polska rodzina ma swoją własną wersję nadzienia do nich. Obok tych z kapustą i grzybami, mięsem, serem zwrócono uwagę na słodkie wariacje: z truskawkami czy jagodami.

Wielu polskich smakoszy może być niepocieszonych, że podium przeszło tuż koło nosa, więc warto dodać, że zostały dostrzeżone również inne potrawy z naszej kuchni:

  • 32. miejsce zajęły kluski śląskie,
    • 47. - kopytka,
      • 52. - leniwe,
        • 78. - kartacze,
          • 93. - pyzy.

            Więcej na temat rankingu przeczytasz na stronie TVN24.

            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

            Zobacz także:

            Autor: Dominika Czerniszewska

            Źródło: tvn24.pl/tasteatlas.com

            Źródło zdjęcia głównego: ShyMan/Getty Images

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
            Materiał promocyjny

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana