Pyszny i tani obiad? Pierogi karelskie z przepisu Katarzyny Bosackiej

Obiad do 5 złotych za osobę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj tanie i przepyszne danie Katarzyny Bosackiej. Jak zrobić pierogi karelskie? Sprawdź jej przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.

Pierogi karelskie - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki żytniej razowej
    • 200 g białej mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
        • 200 ml gorącej wody

          Składniki na farsz:

          • 200 g ziemniaków
            • 200 g sera białego
              • 1 mały por
                • 4 łyżki masła
                  • 4 łyżki mleka
                    • sól, świeżo mielony pieprz
                      • 1 duża cebula
                        • 50 g twardego sera żółtego do posypania

                          Sposób przygotowania pierogów karelskich

                          1. Z przesianej mąki, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne (można użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
                            1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła. Dodajemy por pokrojonego w kosteczką. Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
                              1. Studzimy, dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i pora, ser biały, mleko oraz masło i ubijamy tłuczkiem na purée. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
                                1. Z ciasta formujemy walec, z którego odkrawamy dwucentymetrowe kawałki. Formujemy z nich kulki, które rozwałkowujemy tak, by miały średnicę 12-13 cm .
                                  1. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i lepimy boki.
                                    1. Pierogi posypujemy niewielką ilością startego sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Katarzyna Bosacka

                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości