Pierogi karelskie - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g białej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml gorącej wody
Składniki na farsz:
- 200 g ziemniaków
- 200 g sera białego
- 1 mały por
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 duża cebula
- 50 g twardego sera żółtego do posypania
Sposób przygotowania pierogów karelskich
- Z przesianej mąki, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne (można użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła. Dodajemy por pokrojonego w kosteczką. Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Studzimy, dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i pora, ser biały, mleko oraz masło i ubijamy tłuczkiem na purée. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Z ciasta formujemy walec, z którego odkrawamy dwucentymetrowe kawałki. Formujemy z nich kulki, które rozwałkowujemy tak, by miały średnicę 12-13 cm .
- Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i lepimy boki.
- Pierogi posypujemy niewielką ilością startego sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.
Zobacz także:
- Pierogi ziemniaczane - przepis Haliny Czekanowskiej
- Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi z przepisu Andrzeja Polana
- Pierogi Zuzy Zak prosto z Londynu. Jak przygotować je na słodko i słono?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: