Przepisy kulinarne

Pyszny i tani obiad? Pierogi karelskie z przepisu Katarzyny Bosackiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Katarzyna Bosacka
Obiad do 5 złotych za osobę

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj tanie i przepyszne danie Katarzyny Bosackiej. Jak zrobić pierogi karelskie? Sprawdź jej przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.

Pierogi karelskie - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 200 g białej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 200 g ziemniaków
  • 200 g sera białego
  • 1 mały por
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • 50 g twardego sera żółtego do posypania

Sposób przygotowania pierogów karelskich

  1. 1Z przesianej mąki, soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne (można użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
  2. 2Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła. Dodajemy por pokrojonego w kosteczką. Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  3. 3Studzimy, dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i pora, ser biały, mleko oraz masło i ubijamy tłuczkiem na purée. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  4. 4Z ciasta formujemy walec, z którego odkrawamy dwucentymetrowe kawałki. Formujemy z nich kulki, które rozwałkowujemy tak, by miały średnicę 12-13 cm .
  5. 5Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i lepimy boki.
  6. 6Pierogi posypujemy niewielką ilością startego sera i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Katarzyna Bosacka

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

Pozostałe wiadomości