Pani Halina Czekanowska drugiego dnia po tym, kiedy Rosja dokonała zbrojnej agresji na Ukrainę, w świetlicy wrocławskiej katedry greckokatolickiej, zorganizowała pierogarnię i punkt pomocy na czas wojny. W tym działaniu wsparło ją nie tylko duchowieństwo, ale także konsul generalny Ukrainy w stolicy Dolnego Śląska Jurij Tokar. Dzięki temu całymi dniami, wraz z kilkunastoma innymi Ukrainkami, w tym córką Kasią i wnuczką, lepią ciasto z różnymi farszami.
Pierogi z ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 cebule
- olej
- 500 g mąki pszennej
- jajko (może być ale nie musi)
Sposób przygotowania pierogów z ziemniakami
- Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody (250 ml) i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką. Ciasto wyrabiać, aż stanie się elastyczne.
- Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić i zmielić.
- Cebulę podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodać do ziemniaków. Zamieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego okręgi, a następnie nakładać do nich łyżkę farszu.
- Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
- Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka. Wyciągać łyżką cedzakową.
Zobacz także:
- Jak lepić pierogi? Sprawdzony przepis od zespołu "Powsinianie"
- Pierogi ruskie zmieniają nazwę. Czy ten bojkot ma sens?
- Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Halina Czekanowska
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: