Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi z przepisu Andrzeja Polana

Pierogi kudłate z przepisu Andrzeja Polana podane na talerzu
Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi z przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Kuba Kamiński/East News
Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Andrzej Polan przygotował niezwykłą wariację na temat klasycznego przepisu i przyrządził pierogi kudłate z ogórkami i kiwi, które podaje się z odrobiną śmietany. Idealne na domowy obiad i nie tylko. Sprawdź przepis Andrzeja Polana.

Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi - składniki na przepis Andrzeja Polana

Składniki na ruskie "kudłate" pierogi:

  • 500 g mąki
    • 2 jajka
      • 50 ml oleju
        • 100 ml gorącej wody
          • 100 ml mleka
            • sól
              • koperek
                • 500 g twarogu solankowego
                  • 250g ziemniaków gotowanych
                    • cebula
                      • masło klarowane do smażenia
                        • koperek
                          • sól i czarny pieprz
                            • 2 ziemniaki surowe
                              • 2 ogórki zielone
                                • 4 kiwi
                                  • ocet jabłkowy
                                    • mięta
                                      • miód

                                        Sposób przygotowania ruskich "kudłatych" pierogów

                                        Koperek siekamy i łączymy ze wszystkimi składnikami – mąką, jajkami, olejem, gorącą wodą i mlekiem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na odpoczynek. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle na mocno złoty kolor. Do zmielonych ziemniaków dodajemy drobno pokruszony ser, cebulkę, koperek i pieprz czarny w sporej ilości oraz niedużo, tylko do smaku, soli.

                                        Farsz dzielimy na porcje ok. 40 g. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy porcje na pierogi, na każdą wykładamy farsz, sklejamy i od razu gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują, wyjmujemy z wody i studzimy. Surowe ziemniaki kroimy w cienkie plastry, później w zapałki, następnie obtaczamy w nich ugotowane pierogi i obsmażamy do momentu, aż ziemniaki na zewnątrz będą bardzo chrupiące.

                                        Ogórki i kiwi kroimy w drobną kostkę, mieszamy, dodajemy miód, ocet i miętę. Całość podajemy na śmietanie przy pierogach.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Andrzej Polan

                                        Źródło zdjęcia głównego: Kuba Kamiński/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana