Te przepisy z cebuli sprawią, że będziesz płakać... ze szczęścia

Zupa cebulowa zapiekana z ciastem francuskim
Zupa cebulowa zapiekana z ciastem francuskim
Źródło: Anita Walczewska/East News
Cebula przez internautów bywa uważana za królową polskich warzyw na równi z ziemniakiem. Jest źródłem wielu minerałów i witamin, ale nie tylko. Do tego można z niej wyczarować pyszne dania, które sprawią, że łezka pocieknie nam nie tylko przy krojeniu, ale i przy jedzeniu - ze szczęścia. Poznajcie cebulowe dania, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. 

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 kg cebuli,
  • łyżka mąki pszennej,
  • kieliszek białego wina,
  • 800 ml bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki pasty miso,
  • sól i pieprzu do smaku,
  • świeży tymianek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 6-12 kromek czerstwej bagietki.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić, aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.

Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę, aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy i pastę miso, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.

Zupę doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Puszyste cebularze

Składniki:

  • 15 g drożdży,
  • 320 ml mleka,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • 600 g mąki pszennej typ 750,
  • łyżeczka soli,
  • 70 g masła.

Dodatki:

  • łyżka oleju,
  • 2 duże cebule,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 łyżki maku,
  • białko.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać składniki (z wyjątkiem masła) na ciasto, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Pod koniec wyrabiania dodać masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać, aż się wchłonie. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.

W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i wymieszać z olejem i makiem. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na części po około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej uformować okrągłą bułkę. Odstawić na 10 minut, żeby bułeczki lekko podrosły.

Następnie rozwałkować na okrągłe placki. Każdy placek posmarować białkiem i posmarowaną częścią ułożyć na pokrojonej cebuli i docisnąć, aby jak najwięcej się jej przykleiło do ciasta. Ułożyć po 4 bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30–40 min do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika i piec 10-12 min. Po tym czasie wyjąć cebularze z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Kurczak i trzy cebule

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka

Składniki na marynatę:

  • sól i pieprz,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek cebuli dymki,
  • 100 ml jogurtu naturalnego.

Składniki na dip:

  • 3 łyżki masła,
  • 5 dużych słodkich cebul,
  • 300 g kremowego serka do kanapek,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz.

Składniki na cebulową sałatkę:

  • 3 duże czerwone cebule,
  • 6 łyżeczek przyprawy sumac,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty do kurczaka zmiksować ze sobą i zamarynować w tym mięso. Jeśli to możliwe, to odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie mięso ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50-60 minut.

W tym czasie pokroić białe cebule w kostkę i smażyć na wolnym ogniu na maśle, aż cebula się skarmelizuje. Następnie wymieszać z serkiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Czerwoną cebulę pokroić w pół-krążki, natkę pietruszki posiekać, wymieszać ze sobą oraz resztą składników. Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku rozłożyć dip, na nim mięso, a u góry cebulę. Można całość nałożyć do pity lub innego płaskiego chlebka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości