Zupa cebulowa
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 1 kg cebuli,
- łyżka mąki pszennej,
- kieliszek białego wina,
- 800 ml bulionu drobiowego,
- 2 łyżki pasty miso,
- sól i pieprzu do smaku,
- świeży tymianek,
- 100 g żółtego sera,
- 6-12 kromek czerstwej bagietki.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić, aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę, aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy i pastę miso, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Puszyste cebularze
Składniki:
- 15 g drożdży,
- 320 ml mleka,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 600 g mąki pszennej typ 750,
- łyżeczka soli,
- 70 g masła.
Dodatki:
- łyżka oleju,
- 2 duże cebule,
- sól i pieprz,
- 3-4 łyżki maku,
- białko.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać składniki (z wyjątkiem masła) na ciasto, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Pod koniec wyrabiania dodać masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać, aż się wchłonie. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.
W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i wymieszać z olejem i makiem. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na części po około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej uformować okrągłą bułkę. Odstawić na 10 minut, żeby bułeczki lekko podrosły.
Następnie rozwałkować na okrągłe placki. Każdy placek posmarować białkiem i posmarowaną częścią ułożyć na pokrojonej cebuli i docisnąć, aby jak najwięcej się jej przykleiło do ciasta. Ułożyć po 4 bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30–40 min do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika i piec 10-12 min. Po tym czasie wyjąć cebularze z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Kurczak i trzy cebule
Składniki:
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
Składniki na marynatę:
- sól i pieprz,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek cebuli dymki,
- 100 ml jogurtu naturalnego.
Składniki na dip:
- 3 łyżki masła,
- 5 dużych słodkich cebul,
- 300 g kremowego serka do kanapek,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz.
Składniki na cebulową sałatkę:
- 3 duże czerwone cebule,
- 6 łyżeczek przyprawy sumac,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty do kurczaka zmiksować ze sobą i zamarynować w tym mięso. Jeśli to możliwe, to odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie mięso ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50-60 minut.
W tym czasie pokroić białe cebule w kostkę i smażyć na wolnym ogniu na maśle, aż cebula się skarmelizuje. Następnie wymieszać z serkiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Czerwoną cebulę pokroić w pół-krążki, natkę pietruszki posiekać, wymieszać ze sobą oraz resztą składników. Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku rozłożyć dip, na nim mięso, a u góry cebulę. Można całość nałożyć do pity lub innego płaskiego chlebka.
Zobacz także:
- Cebula cebuli nierówna. Nie każda nada się do potrawki czy smażenia. Jak wybrać najlepszą odmianę?
- Cebula – warzywo niemal doskonałe
- Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News