Cebula cebuli nierówna. Nie każda nada się do potrawki czy smażenia. Jak wybrać najlepszą odmianę?

Cebula cebuli nie równa. Nie każda nada się do potrawki czy smażenia. Jak wybrać najlepszą?
Cebula cebuli nie równa. Nie każda nada się do potrawki czy smażenia. Jak wybrać najlepszą?
Źródło: Azurita/Getty Images
Chciałoby się powiedzieć, że cebula jaka jest, każdy widzi. Kucharze wiedzą jednak, że to nie takie proste i każdy rodzaj najlepiej komponować się będzie z różnymi daniami. Tam, gdzie sprawdzi się czerwona, niekoniecznie sprawdzi się słodka. Zatem jak dobrać cebulę do potrawy? Podpowiadamy.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Wybór cebuli w zależności od potrawy

Cebula ma wiele odmian, chociaż nie każdy może zdawać sobie z tego sprawę. W sklepach najczęściej można spotkać cebulę żółtą, czasem szalotkę i cebulę czerwoną. Po więcej odmian zazwyczaj najlepiej udać się na targ, gdzie lokalni rolnicy mogą przywozić różne odmiany na sprzedaż.

Wiosną i latem pojawia się także cebula cukrowa, znana ze swojej łagodności i lekko słodkiego posmaku. Jednak to nie wszystkie ze znanych cebul, a każda nada naszej potrawie nieco inny smak. 

Rodzaje i odmiany cebuli - w jakich daniach się sprawdzą?

Cebula żółta idealnie sprawdzi się w wielu daniach. Dzięki jej intensywnemu smakowi i teksturze, która zmienia się podczas podgrzewania, idealnie podkreśli smak wielu potraw. Jak określił ją ją Cory Rodrigiez z kanału Helth With Cory, jest to wybór uniwersalny podczas gotowania.

Biała cebula ma lekki i łagodny profil smakowy, ma wysoką zawartość cukru i niewiele siarki. Trzeba ją szybko zużyć, a dzięki swojej chrupkości sprawdzi się idealnie do makaronów, dań typu stir fry, a nawet salsy.

Cebula cukrowa (nazywana też słodką) może nieco przypominać cebulę żółtą, często jest jednak od niej większa, mniej intensywna w smaku i zapachu, a do tego bielsza. Jak sama nazwa wskazuje, jest słodka, chociaż nie jak cukier, w końcu to cebula. Jej warstwy są grube, a dzięki temu dobrze sprawdzą się do wywarów, sosów, a zwłaszcza smażenia.

Czerwona cebula jest łagodniejsza niż cebula żółta czy biała. Najlepsza jest grillowana, ponieważ powoli traci wilgoć. Świetnie się również sprawdzi na surowo - do kanapek, guacamole, a nawet do marynowania.

Szalotka to specyficzny rodzaj stosunkowo małej odmiany... czosnku. Często jednak określana jest cebulą i tak jest traktowana. Jest intensywna w smaku, ale niezbyt ostra. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, ale także do smażenia i jako dodatek do mięs.

Jest jeszcze jeden rodzaj cebuli, o której mało kto pamięta. Jest niezwykle popularna w kuchniach azjatyckich, a jest nią zielona cebulka. Najczęściej stosowana jako dodatek do dań, posypywana po wierzchu. Świetnie się też sprawdzi jako wykończenie zup i dań typu stir fry.

Jak wybrać dobrą cebulę?

Niezależnie od tego, na którą odmianę cebuli się zdecydujemy, głównym aspektem podczas wybierania warzywa powinna być twardość. Dobrze, jest, aby łuski szczelnie zakrywały warzywo, ale najważniejsze, aby było ono twarde.

Warto wziąć cebulę do ręki i lekko ją ścisnąć - jeśli czujemy, że jest miękka jak dojrzewające awokado - lepiej z niej zrezygnować. Prawdopodobnie może być zepsuta. Taki szybki test pozwoli nam na uniknięcie zakupu zepsutych warzyw.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: tiktok.com/@healthwithcory

Źródło zdjęcia głównego: Azurita/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana