Trujące resztki cebuli?
Cebula od zawsze króluje w polskich domach. Warzywo to, choć potrafi wycisnąć z nas potok łez, jest nieodzownym składnikiem wielu potraw. Dzięki niemu bowiem nabierają one wyrazistości i aromatu. Poza tym, cebula jest źródłem potrzebnych dla organizmu składników odżywczych, jak choćby witamina C i kwas foliowy, przez co bywa chętnie wykorzystywana podczas walki z przeziębieniem.
Na temat cebuli krążą również mity. Szczególnie popularną informają jest rzekoma szkodliwość tego warzywa. W internecie można natknąć się na informacje, jakoby cebula pochłaniała bakterie i toksyny, przez co pozostawianie jej resztek w lodówce może być trujące dla człowieka. Czy tak jest w rzeczywistości? Postanowiliśmy spytać o to dietetyczkę, Annę Radowicką.
Nie ma badań naukowych potwierdzających to, że resztki cebuli pochłaniają te właściwości toksyczne i bakterie
- powiedziała nam.
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jak powinno się przechowywać cebulę? Zaleca się trzymanie jej w chłodnym, ciemnym, przewiewnym i, oczywiście, suchym miejscu, co automatycznie wyklucza magazynowanie cebuli w lodówce. Dzięki temu unikniemy również przechywcenia intensywnego zapachu tego warzywa przez inne produkty. Ponadto, cebula nie zmięknie.
Jeśli napoczniemy cebulę, warto spożyć ją jak najszybciej, by wyciągnąć z niej jak najwięcej korzyści odżywczych. Przekrojone warzywo przechowujmy w lodówce (ale również niezbyt długo, najlepiej nie dłużej niż 2-3 dni), ale nie w plastikowym woreczku. Możemy umieścić ją luzem w szufladzie na warzywa.
Świeża, nienaruszona cebula nie jest jedynym produktem spożywczym, który powinien być trzymany poza lodówką. Zaliczamy do nich również chociażby:
- ziemniaki,
- czosnek,
- miód,
- kawa,
- chleb,
- dynię
Szukasz inspiracji na pyszne dania z wykorzystaniem cebuli? Oto propozycje Andrzeja Polana i Kasi Bukowskiej:
Zobacz także:
Lodowata woda wcale nie taka zdrowa. Dlaczego należy jej unikać?
Niemycie zębów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka?
Jak schudnąć po kwarantannie? Radzi dietetyczka Anna Radowicka
Autor: Wioleta Pyśkiewicz