Samolot lecący z Detroit do Amsterdamu musiał przymusowo lądować. Powodem nieplanowego postoju maszyny było zatrucie pokarmowe. Na nieprzyjemne dolegliwości skarżyło się aż 70 pasażerów.
Do zdarzenia doszło w Bieszczadach.
U 39 osób wystąpiły objawy chorobowe, a 7 nadal przebywa w szpitalu.
Czym grozi jego spożycie?
Co robić w przypadku zatrucia?
Statystyki pokazują, że każdego roku dochodzi w Polsce do 20 tysięcy zatruć pokarmowych i zakażeń jelit. Niektóre - mają tragiczny finał. Jakie bakterie mogą być dla nas niebezpieczne? Jakie objawy świadczą o zatruciu? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Justyną Milewską, lekarzem rodzinnym i Mileną Nosek, dietetykiem klinicznym.
W miejscowości Wygnanów koło Opoczna (woj. łódzkie) doszło do tragedii. Rodzina - najprawdopodobniej - zatruła się jedzeniem. Wśród poszkodowanych był także mały chłopiec. Niestety lekarze nie zdołali go uratować.
Lepiej nigdy tak nie rób.
20 tys. osób rocznie trafia do szpitali z poważnymi zatruciami pokarmowymi, a ponad 80 tys. regularnie leczy dolegliwości żołądkowe.
Kilka dni temu w mediach społecznościowych pojawił się post, w którym jedna z influencerek wyznała, że zamierza zjeść muchomora. Przedstawiciele Lasów Państwowych oraz środowisko medyczne przestrzegają przed takimi praktykami. Jak niebezpieczne może być zjedzenie trującego grzyba? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Ewą Stawiarską, lekarką.
Słońce zachęca do piknikowania, niestety wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu bakterii chorobotwórczych.
Turyści szykują wspólny pozew.
Przed nami sezon urlopowy, a co za tym idzie podróże i odkrywanie egzotycznych zakątków świata. Niestety wymarzone wakacje mogą nam jednak popsuć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które zwykle pojawiają się w najmniej oczekiwanym momencie. Dlatego w Dzień Dobry TVN zapytaliśmy Wandę Baltazę, dietetyk kliniczną, jak się przed nimi uchronić.
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez cebuli. Warzywo to chętnie wykorzystuje się do przyrządzania potraw, a także przy okazji walki z przeziębieniem. W sieci można jednak znaleźć informacje na temat trujących właściwości resztek cebuli. Czy to prawda? Zapytaliśmy ekspertkę.
Według statystyk w ostatnim czasie w Polsce doszło do wzrostu zachorowań na salmonellę. Dlaczego? Dla kogo salmonella może być szczególnie groźna? Jak się chronić przed zatruciem pokarmowym tą bakterią? Jakie są objawy zatrucia? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: rzeczniczki Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie Joannę Narożniak i internistę dra n. med. Piotra Gryglasa.
Zbilansowana dieta skraca czas leczenia. Niedożywiony pacjent może spędzić w szpitalu więcej czasu. Dlaczego polskie szpitale karmią swoich pacjentów niesmacznym i mało wartościowym jedzeniem? Ile kosztuje dzienne menu pacjenta? I dlaczego doszło do zatruć pokarmowych w pięciu warszawskich szpitalach? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.