Błędy popełniane podczas gotowania. Narażasz się na zatrucie pokarmowe

Jak przygotować mięso ze sklepu?
Co zrobić z mięsem po powrocie ze sklepu?
Źródło: Kanawa_Studio/Getty Images
Odpowiednie przygotowanie potraw jest kluczowe, jeśli chcemy ugotować pożywny i zdrowy obiad. Często jednak nieumyślnie albo przez złe przyzwyczajenia, narażamy się na poważne konsekwencje zdrowotne. Przedstawiamy popularne błędy, które mogą skończyć się zatruciem pokarmowym. Lepiej nigdy tak nie rób.

Zanieczyszczona żywność

Na owocach, warzywach, a także mięsie, które kupujemy w sklepach znaleźć można różnego rodzaju zarazki, które powodują zatrucia pokarmowe. Objawy, które możemy zauważyć po spożyciu zanieczyszczonego pokarmu, zwykle obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Jednak także sami możemy spowodować, że produkty staną się nieświeże i nam zaszkodzą.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Jak przestrzegają eksperci ds. żywności, łatwo nabawimy się problemów przez niewłaściwie przechowywaną żywność i niedostateczne dbanie o higienę.

Jak przygotować jedzenie przed podaniem?

Robert Gravani to emerytowany profesor nauk o żywności na amerykańskim Uniwersytecie Cornella. W swojej pracy naukowej wiele razy wskazywał na najczęstsze i najbardziej ryzykowne błędy związane z bezpieczeństwem żywności. Pierwszy banalny przykład to pomijanie mycia rąk. - Myślę, że nauczyliśmy się tego dzięki pandemii, chociaż specjaliści od bezpieczeństwa żywności wiedzieli już wcześniej, że mycie rąk naprawdę ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii – powiedział Gravani w rozmowie z serwisem today.com.

Nieoczywistym błędem popełnianym przez większość ludzi jest opłukiwanie mięsa po wodą ze zlewu przed gotowaniem. Jak podał ekspert, większość surowego drobiu zawiera bakterie, takie jak salmonella, campylobacter, clostridium perfringens . Na szczęście można je zabić, gotując w wysokiej temperaturze. Kiedy płuczemy surowy drób (lub jakiekolwiek surowe mięso), woda może rozprzestrzenić zarazki na zlewie, kranach, blatach, przyborach kuchennych i innych powierzchniach.

Także używanie tych samych przyrządów do obrabiania surowego mięsa i ugotowanego może przysporzyć nam problemów. Nie każdy pamięta o dokładnym wyparzeniu noży po użyciu.

Jak zadbać o czystość jedzenia?

Gravani przestrzegł także przed niechlujnym obchodzeniem się z pojemnikami na przyprawy. Chwila nieuwagi i nasze mięso bądź inne produkty będą roić się od bakterii.

- Kiedy przygotowujesz surowe jedzenie lub mięso, często sięgasz po pojemnik z przyprawami i posypujesz nim – mówił Gravani. - Te pojemniki na przyprawy mogą zostać skażone krzyżowo z surowego mięsa, którego wcześniej dotknąłeś - dodał profesor.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. 

Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Oskar Netkowski

Źródło: today.com

Źródło zdjęcia głównego: Kanawa_Studio/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana