Niebezpieczny trend w sieci. Czym może się skończyć zjedzenie muchomora?

Źródło: Dzień Dobry TVN
ALARMUJEMY! Nie spożywaj toksycznych grzybów!
ALARMUJEMY! Nie spożywaj toksycznych grzybów!
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Kilka dni temu w mediach społecznościowych pojawił się post, w którym jedna z influencerek wyznała, że zamierza zjeść muchomora. Przedstawiciele Lasów Państwowych oraz środowisko medyczne przestrzegają przed takimi praktykami. Jak niebezpieczne może być zjedzenie trującego grzyba? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Ewą Stawiarską, lekarką.

Do czego może doprowadzić jedzenie trujących grzybów?

Jedną z osób, która zareagowała na post influencerki była Ewa Stawiarska, lekarka. Specjalistka podkreśliła, że nie powinniśmy zbierać, a tym bardziej jeść grzybów, których nie znamy oraz tych niewiadomego pochodzenia. - Jeżeli chodzi o samego muchomora czerwonego - jest to grzyb, który najczęściej nie powoduje śmierci, chociaż kilka przypadków jest opisanych, może powodować bardzo poważne dolegliwości - tłumaczyła nasza rozmówczyni.

Mimo to niektóre osoby i tak po niego sięgają. Wszystko przez obecne w nim substancje halucynogenne. - Mamy tam trzy substancje toksyczne dla człowieka. Jedna z nich jest muskaryna. Powoduje ona biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha. Natomiast są dwie substancje nazywane neurotoksynami - to kwas ibotenowy oraz muscymol - powiedziała Ewa Stawiarska. To właśnie muscymol wywołuje halucynacje oraz zaburzenia świadomości. - Są opisane przypadki psychozy trwającej nawet kilka dni po takim spożyciu. Rzeczywiście jest to grzyb, który może działać halucynogenie, ale nie można też zapominać o tym, że działa też na ośrodek oddechowy [...] i może ten ośrodek przyhamowywać. Więc możemy nawet przestać oddychać po spożyciu muchomora - dodała.

Czy dzięki obróbce termicznej trujący grzyb staje się jadalny?

- Rzeczywiście - w założeniu - te toksyny ulegają degradacji, zmniejszają swoje stężenie na skutek obróbki termicznej, czy długotrwałego suszenia. Tylko teraz powstaje pytanie, czy my, zbierając te grzyby, wiemy, od jakiego poziomu tych toksyn startujemy i po jakim czasie jesteśmy w stanie doprowadzić do tego, że będzie ich taka ilość, że rzeczywiście nie będą groźne - powiedziała. Stężenie groźnych dla zdrowia substancji można jednak sprawdzić tylko w laboratorium.

Jak rozmawiać i jak wytłumaczyć dziecku, żeby nie powielało takich niebezpiecznych trendów? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana