Sezon jesienny sprzyja grzybobraniu. Lasy w tym czasie stają się prawdziwym rajem dla pasjonatów grzybów, którzy doceniają nie tylko ich smak, ale także prozdrowotne właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność, gdyż zatrucie tymi leśnymi bogactwami może mieć opłakane skutki. O pierwszych niepokojących objawach w najnowszym wideo na Instagramie opowiedziała dr Magdalena Cubała-Kucharska.
Kilka dni temu w mediach społecznościowych pojawił się post, w którym jedna z influencerek wyznała, że zamierza zjeść muchomora. Przedstawiciele Lasów Państwowych oraz środowisko medyczne przestrzegają przed takimi praktykami. Jak niebezpieczne może być zjedzenie trującego grzyba? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Ewą Stawiarską, lekarką.
Każdy ma swój sposób na walkę z przykrymi skutkami nadmiernie suto zakrapianej imprezy. Prawdopodobnie będzie musiał przy nim pozostać. Badacze z King’s College London oraz South London and Maudsley NHS Foundation Trust przeprowadzili przegląd prac naukowych poświęconych skuteczności różnych substancji na kaca. Informują na łamach czasopisma "Addiction", że praktycznie brak wiarygodnych dowodów na skuteczne działanie którejkolwiek z nich.
Prokuratura z Elbląga prowadzi śledztwo w sprawie rodziców, którzy pod wpływem narkotyków opiekowali się dwójką maluchów. Sprawdzają także, w jaki sposób środki psychoaktywne trafiły do organizmu młodszego dziecka. Czterolatek z powodu zatrucia trafił do szpitala.
Pyszna i zdrowa rukola posiada swojego niebezpiecznego dla ludzkiego zdrowia "sobowtóra". Starzec pospolity (senecio vulgaris) to popularny chwast, którego spożycie może wywołać trwałe zmiany w organizmie człowieka. Jak temu zapobiec i rozróżniać obie rośliny?