Na co trzeba szczególnie uważać podczas grzybobrania?
Sezon na grzyby trwa w pełni. Jednak wśród prawdziwków, kurek i borowików czyhają na grzybiarzy również takie, których spożycie stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Szczególnie że coraz częściej słyszy się o niebezpiecznej modzie, czyli spożywaniu trujących grzybów, która jest kreowana przez niektórych influencerów.
Doktor Magdalena Cubała-Kucharska, która jak sama o sobie mówi, jest lekarzem całościowym, detektywem chorób, a także życiową babką, na Instagramie regularnie dzieli się prozdrowotnymi radami oraz swoją imponującą wiedzą medyczną. Ekspertka tym razem postanowiła skierować kilka słów do pasjonatów grzybobrania.
- Polacy mają pełne koszyki grzybów. Tam grzyb z blaszkami, muchomor, obojętnie jaki, bo na muchomory też się ostatnio zrobiła moda. To wszystko zjadamy i potem dochodzi do zatrucia grzybami - powiedziała dr Cubała.
Jakie są objawy zatrucia grzybami?
Doktor Magdalena Cubała-Kucharska podkreśliła, że pierwsze objawy zatrucia mogą się pojawić dopiero 48 godzin od spożycia trującego grzyba.
- Pierwsze objawy to najczęściej ból głowy, a potem zaczynają się objawy jelitowe, które są związane z marskością wątroby, która niestety po zatruciu grzybami może wystąpić - ostrzegła.
- Pojawiają się także objawy neurologiczne i nie chodzi tutaj o przyjemne halucynacje, o których niektórzy myślą kosztując grzybów psylocybinowych, tylko naprawdę bardzo ciężkie objawy neurologiczne - dodała.
Ekspertka wypunktowała podstawowe toksyny, które znajdują się w grzybach. - Są to cyklopeptydy, amanityny i falloidyny. Najgroźniejsze są amanityny, a zatrucie muchomorem sromotnikowym to właśnie zatrucie amanityną - stwierdziła.
Dr Cubała prosi o wyjątkową ostrożność przy zbieraniu kani. - Wszyscy zbieracze uważają, że wiedzą jak odróżnić kanię od muchomora, ale niestety rozróżnienie polega na tym, że mylą się tylko raz - zdradziła.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przechowywać suszone grzyby? Których nie suszyć? Wskazówki i sprawdzone sposoby
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty i marynowanie
- Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis Sebastiana Olmy
Autor: Anna Gondecka
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images