Idziemy na grzyby
Paweł Stasiowski jest prawdziwym miłośnikiem grzybów. Pasjonuje się nimi od lat. Z czasem swoim zainteresowaniem zaczął się dzielić na kanale "Paweł i grzyby", gdzie zjednał sobie rzeszę fanów. Postanowiliśmy go zapytać, czy bez obaw możemy jeść surowe grzyby.
- To jest ciężki temat, jednak ogólnie lepiej jeść przetworzone. Część leśnych grzybów rośnie w lasach i możemy być wtedy narażeni na choroby odzwierzęce. Jeżeli ktoś się tego nie obawia, to na przykład carpaccio można zrobić z surowych borowików, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie umyć - powiedział.
Według Pawła grzybem, który można zjeść na surowo jest między innymi trufla letnia. - Ona ma lekko mleczny zapach, orzechowy posmak. Można z niej zrobić masło truflowe lub oliwę - wyjaśnił.
Jakie grzyby można jeść na surowo?
Anna Radowicka uważa, że grzyby na surowo można jeść, ale zachowując ostrożność. - Na przykład pieczarki to grzyby hodowlane, które mają atest. Powinniśmy unikać spożywania na suro grzybów zbieranych w lesie, zwłaszcza kiedy nie mamy wiedzy. W przypadku atestu ważny jest też opis grzyboznawcy - pokreśliła.
- Na surowo można także zjeść: borowika szlachetnego, boczniaki, kurki, pieczarki i trufle - wypunktowała dietetyczka, podkreślając, że w przypadku dzieci najbezpieczniejszą formą jest zawsze gotowanie grzybów przez 30 minut.
Anna Radowicka opowiedziała nam także o drogocennych wartościach grzybów. - One głównie składają się z wody, ale mają też cenne witaminy i składniki naturalne. W przypadku białka zawierają lizynę, czyli aminokwas, który jest obecny w produktach grzybowych. Jeżeli jemy potrawy, w których łączymy białka, tłuszcze i węglowodany, to rzeczywiście przyswajalność białka jest wtedy zwiększona.
Dietetyczka podkreśliła także, że warto zwrócić uwagę na witaminy z grupy B. - W grzybach jest ich bardzo dużo, nawet 100 gramów pieczarek pokrywa ok. 30-40 procent dziennego zapotrzebowania na te witaminy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przechowywać suszone grzyby? Których nie suszyć? Wskazówki i sprawdzone sposoby
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty i marynowanie
- Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis Sebastiana Olmy
Autor: Anna Gondecka
Reporter: Marcin Sawicki
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews