Surowe grzyby na talerzu. Które z nich można jeść bez obróbki termicznej?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Idziemy na grzyby
Idziemy na grzyby
Jakie grzyby można jeść na surowo?
Jakie grzyby można jeść na surowo?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką. 

Idziemy na grzyby

Paweł Stasiowski jest prawdziwym miłośnikiem grzybów. Pasjonuje się nimi od lat. Z czasem swoim zainteresowaniem zaczął się dzielić na kanale "Paweł i grzyby", gdzie zjednał sobie rzeszę fanów. Postanowiliśmy go zapytać, czy bez obaw możemy jeść surowe grzyby.

- To jest ciężki temat, jednak ogólnie lepiej jeść przetworzone. Część leśnych grzybów rośnie w lasach i możemy być wtedy narażeni na choroby odzwierzęce. Jeżeli ktoś się tego nie obawia, to na przykład carpaccio można zrobić z surowych borowików, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie umyć - powiedział.

Według Pawła grzybem, który można zjeść na surowo jest między innymi trufla letnia. - Ona ma lekko mleczny zapach, orzechowy posmak. Można z niej zrobić masło truflowe lub oliwę - wyjaśnił.

Jakie grzyby można jeść na surowo?

Anna Radowicka uważa, że grzyby na surowo można jeść, ale zachowując ostrożność. - Na przykład pieczarki to grzyby hodowlane, które mają atest. Powinniśmy unikać spożywania na suro grzybów zbieranych w lesie, zwłaszcza kiedy nie mamy wiedzy. W przypadku atestu ważny jest też opis grzyboznawcy - pokreśliła.

- Na surowo można także zjeść: borowika szlachetnego, boczniaki, kurki, pieczarki i trufle - wypunktowała dietetyczka, podkreślając, że w przypadku dzieci najbezpieczniejszą formą jest zawsze gotowanie grzybów przez 30 minut.

Anna Radowicka opowiedziała nam także o drogocennych wartościach grzybów. - One głównie składają się z wody, ale mają też cenne witaminy i składniki naturalne. W przypadku białka zawierają lizynę, czyli aminokwas, który jest obecny w produktach grzybowych. Jeżeli jemy potrawy, w których łączymy białka, tłuszcze i węglowodany, to rzeczywiście przyswajalność białka jest wtedy zwiększona.

Dietetyczka podkreśliła także, że warto zwrócić uwagę na witaminy z grupy B. - W grzybach jest ich bardzo dużo, nawet 100 gramów pieczarek pokrywa ok. 30-40 procent dziennego zapotrzebowania na te witaminy.

Jakie grzyby można jeść na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Reporter: Marcin Sawicki

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana