Jak marynować grzyby leśne? Jaka marynata będzie najlepsza do podgrzybków, a jaka do rydzów i gąsek?
W tym artykule dowiesz się:
- Które grzyby marynowane są najlepsze?
- Jak przygotować grzyby do marynowania?
- Jak długo gotować grzyby do marynowania?
- Jak zamarynować grzyby? Słoiki
- Grzyby marynowane bez pasteryzowania
- Jak się marynuje grzyby? Pasteryzowanie
- Jak zrobić marynatę do grzybów?
- Jak marynować podgrzybki?
- Grzyby marynowane – rydze
- Grzyby marynowane – gąski
- Grzyby marynowane – porady
Które grzyby marynowane są najlepsze?
Do marynowania nadają się właściwie wszystkie gatunki grzybów, jednak najlepiej marynować:
- borowiki,
- maślaki,
- opieńki,
- koźlarze,
- gąski,
- kurki,
- rydze,
- pieczarki.
Grzyby szybko się psują – należy je zamarynować jak najszybciej po zebraniu.
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Aby zrobić marynowane grzyby, trzeba dokładnie je przejrzeć. Grzyby muszą być jak najwyższej jakości. Nie marynujemy grzybów robaczywych i oklapniętych. Jeśli trzony są zbyt twarde, do marynowania przeznaczamy tylko kapelusze. Duże grzyby dzielimy na kawałki, małe marynujemy w całości.
Grzyby przed marynowaniem dokładnie, kilkukrotnie myjemy. Marynowanie grzybów leśnych wymaga nieco cierpliwości, bo piasek, a nawet ściółka, lubi się ukryć w zakamarkach grzybów. Warto przed myciem trochę je namoczyć w gorącej wodzie z solą, aby ułatwić sobie zadanie.
Maślaki przed marynowaniem obieramy ze skórki z kapelusza.
Jak długo gotować grzyby do marynowania?
Ile gotować grzyby do marynowania? Czas gotowania grzybów do marynowania zależy od ich gatunku, twardości i wielkości kawałków:
- kurki do marynowania gotujemy do 5 minut,
- rydze do marynowania gotujemy do 10 minut,
- podgrzybki do marynowania gotujemy do 15 minut,
- gąski do marynowania gotujemy do 15 minut.
Jak zamarynować grzyby? Słoiki
Słoiki i nakrętki myjemy i sparzamy. Nakrętki wycieramy do sucha.
Grzyby do marynowania wkładamy jeszcze gorące do słoików, zapełniając je do 2/3 wysokości. Do tego wlewamy marynatę. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy, aż ostygną.
Grzyby marynowane bez pasteryzowania
Czy pasteryzować grzyby marynowane? Jest na to sprytny sposób. Jeśli zarówno marynata, jak i grzyby były gorące podczas wkładania do słoików, to nie trzeba ich pasteryzować.
Pasteryzowanie
Najczęściej pasteryzuje się marynowane grzyby w dużych garnkach. Gotowe słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Jak zrobić marynatę do grzybów?
Jak zrobić dobre grzyby marynowane? Kluczem jest marynata do grzybów. Jej składniki mogą być różne, najczęściej jest to wariacja poniższych:
- 1 szklanka octu,
- 4 szklanki wody (popularne proporcje octu do wody to także 1 do 3, czyli na jedną szklankę octu potrzebujemy 3 szklanek wody),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka ziaren pieprzu.
Najpierw gotujemy składniki marynaty bez octu przez 15 minut, potem dodajemy ocet i zagotowujemy marynatę. Przed włożeniem marynaty do grzybów w słoikach wyjmujemy przyprawy. Możemy ewentualnie zostawić gorczycę. W ten sposób przygotowujemy większość marynat do grzybów, które różnią się głównie dodatkami i przyprawami.
Inna marynata do grzybów leśnych na słodko bazuje na podobnych składnikach. Do marynaty wkładamy dodatkowo 3 pokrojone w kostkę marchewki i cebulę.
Zalewa do grzybów marynowanych może nie zawierać zwykłego octu – zamiast niego dodajemy sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny.
Doskonałym dodatkiem do marynaty grzybowej jest także konserwowa papryka.
Jak marynować podgrzybki?
Podgrzybki marynowane będą świetnie smakować z poniższymi składnikami (ilość na pół kilograma świeżych grzybów):
- ok. 300 ml wody,
- 1 łyżka octu 5 proc.,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka gorczycy.
Marynowane podgrzybki wymagają aż 15 minut gotowania na małym ogniu – razem z powyższymi składnikami. Potem wyciągamy grzybki, a do zalewy dodajemy jeszcze 100 ml octu, sól i cukier do smaku i zagotowujemy. Wkładamy grzyby w słoikach razem z cebulką, gorczycą i liśćmi laurowymi do wysokości 2/3 słoika. Zalewamy gorącą marynatą.
Grzyby marynowane – rydze
Do rydzów marynowanych potrzebujemy:
- 1/2 szklanki octu,
- 3 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżkę soli,
- 1 cebulę,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego.
Marynatę gotujemy ok. 15 minut, a grzyby – maksymalnie 10 minut we wrzątku. Jeśli grzyby są drobne, wystarczy 5 minut.
Grzyby marynowane – gąski
Na kilogram gąsek potrzebujemy:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklankę octu,
- 1 cebulę,
- 1 marchew pokrojoną w plasterki,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 goździki,
- 1 łyżeczka kolendry w nasionach,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli.
Składniki marynaty gotujemy oddzielnie, grzyby oddzielnie (do wody z grzybami możemy dodać trochę soli i octu). W obu przypadkach wystarczy 15 minut. Grzyby w słoikach zalewamy gorącą zalewą – albo od razu z jej dodatkami, albo składniki odcedzamy i dodajemy na koniec – po kilka goździków, listków laurowych, kawałków cebuli i marchewki, ziarenek kolendry i pieprzu.
Grzyby marynowane – porady
Do czego nadają się grzyby marynowane? Zamarynowane grzyby leśne to świetny dodatek do sałatek, ryb i mięs serwowanych na zimno.
Jak długo można przechowywać grzyby marynowane? Prawidłowo przygotowane marynowane grzyby w słoikach mogą czekać na półce nawet kilka lat.
Kiedy można jeść zamarynowane grzyby? Grzyby marynowane są gotowe już po kilku dniach. Po otwarciu słoika najlepiej zużyć je w ciągu jednego dnia.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sezon na grzyby. Co warto wiedzieć przed wyprawą do lasu?
- Jak zbierać grzyby? "W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
- Cała prawda na temat grzybów. Smakują, ale czy posiadają również wartości odżywcze? Komu szkodzą?
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Grzyby jadalne blaszkowe – jak odróżnić je od trujących? Poznaj najpopularniejsze grzyby blaszkowe, które możesz włączyć do menu
- Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Karen Marlene Larsen/Getty Images