"Krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym - przepis
Składniki:
- 5 jajek
- pół litra sosu sojowego
Bulion grzybowy:
- 5l wody
- 300 g grzybów shitake
- 100 g grzybów enoki
- 2 sztuki cebuli cukrowej
- 5 ząbków czosnku
- 100 g świeżego imbiru
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 1 opakowanie pak choi
- 2 sztuki czerwonego chili
- 20 ml oleju sezamowego
- 100 ml sosu sojowego
- 20 ml sosu rybnego
- 2 sztuki kory cynamonu
- 2 sztuki anyżu
- 2 sztuki kardamonu
- 200 g kaszy jęczmiennej grubej
- 2 pęczki cebuli dymki
Jak zrobić "krupnik" z grzybami azjatyckimi?
Do garnka wlej zimną wodę, następnie dodaj grzyby shitake, grzyby enoki, cebule cukrową, czosnek, imbir świeży, pokrojone w kostkę kawałki włoszczyzny, kawałki pak choia, chili czerwone, olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny, cynamon, anyż i kardamon.
Gotuj bulion przez około 1h, następnie do bulionu dodaj kaszę jęczmienną i gdy spęczniej odstaw. Do naczynia nalej porcję zupy dodając na koniec przecięte jajko i posiekaną cebule dymkę.
Zobacz także:
- Azjatyckie smaki Darii Ładochy, czyli tajskie przepisy na kwaśną zupę z krewetkami i warzywa w sosie ostrygowym
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty i marynowanie krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: