„Krupnik” z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym - przepis Sebastiana Olmy

„Krupnik” z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym
Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grzybowy to świetny czas na kulinarne eksperymenty z udziałem aromatycznych darów lasu. Doskonałym tego przykładem jest "krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym według przepisu Sebastiana Olmy. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.

"Krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym - przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • pół litra sosu sojowego

Bulion grzybowy:

  • 5l wody
  • 300 g grzybów shitake
  • 100 g grzybów enoki
  • 2 sztuki cebuli cukrowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g świeżego imbiru
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 opakowanie pak choi
  • 2 sztuki czerwonego chili
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 20 ml sosu rybnego
  • 2 sztuki kory cynamonu
  • 2 sztuki anyżu
  • 2 sztuki kardamonu
  • 200 g kaszy jęczmiennej grubej
  • 2 pęczki cebuli dymki

Jak zrobić "krupnik" z grzybami azjatyckimi?

Do garnka wlej zimną wodę, następnie dodaj grzyby shitake, grzyby enoki, cebule cukrową, czosnek, imbir świeży, pokrojone w kostkę kawałki włoszczyzny, kawałki pak choia, chili czerwone, olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny, cynamon, anyż i kardamon.

Gotuj bulion przez około 1h, następnie do bulionu dodaj kaszę jęczmienną i gdy spęczniej odstaw. Do naczynia nalej porcję zupy dodając na koniec przecięte jajko i posiekaną cebule dymkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości