„Krupnik” z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym - przepis Sebastiana Olmy

Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grzybowy to świetny czas na kulinarne eksperymenty z udziałem aromatycznych darów lasu. Doskonałym tego przykładem jest "krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym według przepisu Sebastiana Olmy. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.

"Krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym - przepis

Składniki:

  • 5 jajek
    • pół litra sosu sojowego

      Bulion grzybowy:

      • 5l wody
        • 300 g grzybów shitake
          • 100 g grzybów enoki
            • 2 sztuki cebuli cukrowej
              • 5 ząbków czosnku
                • 100 g świeżego imbiru
                  • 1 opakowanie włoszczyzny
                    • 1 opakowanie pak choi
                      • 2 sztuki czerwonego chili
                        • 20 ml oleju sezamowego
                          • 100 ml sosu sojowego
                            • 20 ml sosu rybnego
                              • 2 sztuki kory cynamonu
                                • 2 sztuki anyżu
                                  • 2 sztuki kardamonu
                                    • 200 g kaszy jęczmiennej grubej
                                      • 2 pęczki cebuli dymki

                                        Jak zrobić "krupnik" z grzybami azjatyckimi?

                                        Do garnka wlej zimną wodę, następnie dodaj grzyby shitake, grzyby enoki, cebule cukrową, czosnek, imbir świeży, pokrojone w kostkę kawałki włoszczyzny, kawałki pak choia, chili czerwone, olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny, cynamon, anyż i kardamon.

                                        Gotuj bulion przez około 1h, następnie do bulionu dodaj kaszę jęczmienną i gdy spęczniej odstaw. Do naczynia nalej porcję zupy dodając na koniec przecięte jajko i posiekaną cebule dymkę.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Sebastian Olma

                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana