Pieczona pieczarka portobello z suszonymi pomidorkami, mozzarellą, figami i pesto bazyliowym

Grzybowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pieczarki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Swoim pomysłem w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić pieczoną pieczarkę portobello z suszonymi pomidorkami, mozzarellą, figami i pesto bazyliowym? Sprawdź przepis.

Pieczona pieczarka portobello z suszonymi pomidorkami, mozzarellą, figami i pesto bazyliowym - przepis

Składniki:

  • 8 sztuk pieczarek portobello (tylko duże kapelusze)
    • sól, pieprz do smaku
      • oliwa z oliwek
        • 6 fig
          • 4 sztuki mozzarelli
            • po 0,5 kg pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
              • 100 g pesto bazyliowego
                • opakowanie rukoli
                  • świeża bazylia

                    Jak zrobić pieczoną pieczarkę portobello z dodatkami?

                    Pieczarkę portobello obierz ze skóry, ułóż na blaszce do pieczenia doprawiając ją solą, pieprzem i oliwą. Blaszkę wstaw do pieczenia na około 15 minut do temp. 185 st. Wyjmij i poczekaj, aby grzyby ostygły.

                    Na grzyby (od środka) nałóż cienko pokrojone plasterki fig, następnie dodaj plasterki mozzarelli, przecięte na pół pomidorki koktajlowe i wstaw grzyby do zapieczenia na kilka minut w temp. 210 st. Po wyjęciu ułóż grzyby na świeżych liściach rukoli polej pesto bazyliowym i udekoruj liśćmi bazylii.

                    Zobacz także:

                    Autor: Diana Ryściuk

                    Źródło: Sebastian Olma

                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana