Proste i pyszne dania z pieczarkami: portobello, kurczak pieczony i flan

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania z pieczarkami są smaczne i zdrowe. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Były to: portobello nadziewane boczkiem, portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki, flan z pieczarkami z ricottą, a także kurczak pieczony w maśle z pieczarkami.

Portobello nadziewane boczkiem

Składniki na portobello nadziewane boczkiem:

  • 8 dużych pieczarek portobello
    • 100 g boczku
      • cebula
        • ząbek czosnku
          • mały pęczek pietruszki
            • 2 łyżki oliwy z oliwek
              • łyżka masła
                • 2 gałązki tymianku
                  • sól i pieprz do smaku

                    Jak przygotować portobello nadziewane boczkiem:

                    Z grzybów odcinamy ogonki i drobno siekamy. Cebulę, czosnek i pietruszkę kroimy na drobne kawałki. Na łyżce masła i łyżce oliwy obsmażamy cebulę, boczek i czosnek. Na końcu dodajemy pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Naczynie w którym będziemy układać faszerowane grzyby smarujemy delikatnie masłem. Każdego grzyba nadziewamy farszem, posypujemy posiekanym tymiankiem i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

                    Portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki

                    Składniki na portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki:

                    • 6 dużych pieczarek
                      • 2 serki topione dobrej jakości
                        • 10 kg sera mozzarella
                          • 1/2 pęczka natki pietruszki
                            • 1/2 pęczka szczypiorku
                              • ząbek czosnku
                                • łyżka masła
                                  • sól i pieprz do smaku

                                    Jak przygotować portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki:

                                    W miseczce mieszamy sery. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, pietruszkę i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Naczynie w którym będziemy układać faszerowane grzyby smarujemy delikatnie masłem. Każdego grzyba nadziewamy masą serową. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

                                    Flan z pieczarkami z ricottą

                                    Składniki na flan z pieczarkami z ricottą:

                                    • 500 g pieczarek
                                      • 500 g ricotty
                                        • 3 jajka
                                          • 2 szalotki
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 80 g startego żółtego sera
                                                • garść posiekanej natki pietruszki
                                                  • łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
                                                    • łyżka masła
                                                      • sól i pieprz

                                                        Jak przygotować flan z pieczarkami z ricottą:

                                                        Piekarnik rozgrzewamy do 185 st. C. Czosnek i szalotkę drobno kroimy, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy czosnek z szalotką. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie porzucamy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W miseczce rozbijamy jajka, mieszamy z ricottą i startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z wcześniej przygotowanymi grzybami. Przelewamy do wysmarowanym masłem małych foremek. Pieczemy około 20 minut.

                                                        Kurczak pieczony w maśle z pieczarkami

                                                        Składniki na kurczaka pieczonego w maśle z pieczarkami:

                                                        Pieczarki:

                                                        • 3-4 łyżki masła
                                                          • 15 małych pieczarek
                                                            • mała cebula
                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                • łyżka oliwy z oliwek
                                                                  • garść posiekanego tymianku
                                                                    • garść posiekanej pietruszki
                                                                      • 50 ml białego wytrawnego wina
                                                                        • sól i pieprz do smaku

                                                                          Kurczak:

                                                                          • kurczak o wadze około 1,5-1,7 kg
                                                                            • 200 g miękkiego masła
                                                                              • niepełna łyżeczka drobnej soli
                                                                                • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
                                                                                  • sól i pieprz do posypania
                                                                                    • cytryna
                                                                                      • kilka gałązek tymianku

                                                                                        Jak przygotować kurczaka pieczonego w maśle z pieczarkami:

                                                                                        Pieczarki: grzyby myjemy i obieramy ze skórki. Na maśle i oliwie obsmażamy najpierw cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Wlewamy wino i świeżo posiekane przyprawy. Chwilę smażymy. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.

                                                                                        Kurczak: kurczaka smarujemy w całości miękkim masłem. Solimy, pieprzymy i doprawiamy świeżym tymiankiem. Do wnętrza kurczaka wsadzamy pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Związujemy całego kurczaka sznurkiem. Pieczemy około 1,5 godz. pod przykryciem w temperaturze 180 st. C (ostatnie 10 minut pod grillem).

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Izabela Dorf

                                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana