Azjatycka zupa z żeń-szeniem – w wersji wege oraz mięsnej
Składniki na azjatycką zupę z żeń-szeniem:
Bulion:
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- duży pęczek pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 gwiazdki anyżu
- łyżeczka czarnuszki
- łyżka majeranku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 700 g pręgi wołowej
- 2 korpusy kurczaka
- 2 uda kurczaka
- sól
- pieprz
Pozostałe:
- 2 małe kawałki świeżego imbiru
- korzeń żeń-szenia świeży
- sałata pekińska
- 3 kory cynamonu
- 4 gwizdki anyżu
- makaron Udon świeży
- szczypior
- 3 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- grzyby mun
- łyżka sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- pieprz świeżo mielony
- 4 jajka - do podania ugotowane
- 4 piersi z kaczki - pieczone do podania
- 2 pomarańcze
- 300 g sosu hoisin
Jak przygotować azjatycką zupę z żeń-szeniem:
Do garnka wlej 3 litry wody i dodaj mięso. Doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało-szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką. Następnie dodaj ubrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotuj przez 2 godziny. Jeżeli ponownie pojawią się szumowiny - zbierz je łyżką. Do gorącego bulionu mięsnego dodaj umyty, obrany i pokrojony imbir oraz żeń-szeń (najwygodniej jest obierać małą łyżeczką), korę cynamonu, chili (w zależności jaki stopień ostrości lubisz), anyż oraz rozmiażdżone ząbki czosnku. Zostaw na wolnym ogniu. Po około 20 minutach dodaj kolejno: sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy – pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut. Jeżeli dodawałeś wyżej wymienione składniki do świeżo przygotowanego bulionu warzywnego, przecedź zupę przez sito.
Przygotuj grzyby mun oraz makaron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umyj dokładnie sałatę i osusz. Na głęboki talerz wyłóż kolejno: makaron, sałatę, grzyby mun. Udekoruj świeżo zmielonym pieprzem. Przelej wywar do talerza, udekoruj szczypiorem.
Kurczak pieczony z ziarnami wanilii
Składniki na kurczaka pieczonego:
- duży kurczak – z wolnego wybiegu
Warzywa pieczone:
- 600 g marchwi
- 600 g pietruszki - korzeń
- 300 g ziemniaków
- korzeń żeń-szenia
- 4 pomarańcze
- 3 cytryny
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Farsz:
- 200 g mielonego mięsa drobiowego
- 200 g wieprzowego
- 100 g boczku kostka
- 2 ubite białka z jajek
- 100 g rodzynek
- 100 g pistacji niesolonych
- laska wanilii
- kilka suszonych śliwek
- 300 g śmietany 36 proc.
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka listków szałwii
- 3 pęczki natka pietruszki
Masło:
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 pęczka drobniutko posiekanej natki pietruszki
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Jak przygotować kurczaka pieczonego:
Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie oddziel mięso od skóry poprzez delikatnie wkładanie ręki w piersi kurczaka, tak samo delikatnie zrób z udami. W miseczce wymieszaj masło, nać pietruszki, przeciśnięty przez prasę czosnek, sól oraz pieprz. Zacznij faszerować kurczaka tak przygotowanym masłem. Wypełniaj delikatnie przestrzeń pomiędzy skórą a piersiami i udami. Natrzyj masłem kurczaka od środka oraz z zewnątrz. Pamiętaj, aby nie pominąć żadnego kawałka.
Farsz: rodzynki drobno pokrój razem z pistacjami i śliwkami. Dodaj ziarna wanilii. Do bakalii dodaj mięso i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wino oraz pokrojony w kostkę boczek. Delikatnie dodaj białka i wymieszaj. Tak przygotowaną masą mięsną faszeruj kurczaka. Warzywa umyj i obierz ze skórki. Marchew i pietruszkę pokrój w słupki, ziemniaki w talarki, a cebulę w piórka. Dodaj oliwę, sól i pieprz, i wymieszaj. W brytfannie wyłóż spód warzywami i połóż na nich kurczaka. Kurczaka o wadze 1,5 kg pieczemy w 175 st. C przez około 1,4 godz. lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 80 st. C, a sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty i klarowny. Na ostatnie 10 minut warto uruchomić termoobieg, który delikatnie podsuszy skórkę.
Tort bezowy dacquoise
Składniki na tort bezowy:
Blaty bezowe:
- 5 jaj
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu
Krem:
- 1 l śmietany 36 proc.
- 500 g sereka mascarpone
- 50 ml espresso
- laska wanilii
- owoce do dekoracji
- 20 pokrojonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g kakao
Dekoracja:
- kakao
Jak przygotować tort bezowy:
Piekarnik nagrzej do 100 st. C (bez temoobiegu). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich okrąg o średnicy 20 cm. Do misy miksera wlej białka (pilnuj, aby nie dostało się żółtko) i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj łyżka po łyżce cukier - nie przerywając ubijania. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca bez grudek z cukru. Dodaj mąkę oraz ocet i jeszcze przez chwile ubijaj, aż połączą się składniki. Bezę wyłóż na przygotowany papier do pieczenia za pomocą łyżki stołowej. Zbyt długo nie formuj bezy, zrób to kilkoma sprawnymi ruchami. Bezę wstaw do rozgrzanego pieca na 2,5 godzin. Jeden blat na górną półkę, drugi blat na dolną. Po upływie połowy czasu zamień blaty miejscami. Pamiętaj, aby studzić ją w uchylonym piekarniku. Do misy miksera włóż śmietanę kremówkę, mascarpone oraz ziarna wanilii i ubijaj przez około 5 minut, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodaj wystudzone espresso i mieszaj, aż składniki się połączą. Na samym końcu krem uzupełnij o pokrojone daktyle, orzechy. Wystudzony pierwszy blat bezy wyłóż na paterę. Wyszprycuj obficie kremem z daktylami i orzechami. Następnie przykryj drugim blatem. Tak przygotowaną bezę oprósz kakao.
Zobacz także:
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN