Nuggetsy z kurczaka z kinowym sosem serowym - przepis krok po kroku
Składniki na nuggetsy z kurczaka
- Polędwiczki z kurczaka 0,50 kg,
- jajka 3 szt.,
- mleko 3,2 % 1 szklanka,
- mąka pszenna 0,2 kg,
- mąka kukurydziana 0,2 kg,
- olej 0,5 l,
- papryka wędzona 2 łyżki,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos serowy:
- Mleko 3,2% 0,5 l,
- masło 82% 0,05 kg,
- mąka pszenna 0,05 kg,
- ser cheddar zółty 0,2 kg,
- sól, cukier, cytryna do smaku.
Jak przygotować nuggetsy z kurczaka z kinowym sosem serowym
Nuggetsy:
- Polędwiczki dopraw solą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Połącz mleko z jajkami i 2 łyżkami mąki pszennej i kukurydzianej tworząc lekkie ciasto.
- Pozostałą część mąki połącz razem dodając przyprawy.
- Surowego kurczaka obtocz w mące i zanurz w cieście - tą czynność wykonaj 2 razy.
- Smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złota i chrupiąca.
Sos serowy:
- Rozpuść masło i dodaj do niego mąkę tworząc zasmażkę.
- Następnie zalej zimnym mlekiem. Dokładnie mieszaj, doprowadzając do zagotowania.
- Kiedy sos będzie gorący dodaj starty ser cheddar, zagotuj ponownie i podawaj.
Skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - przepis krok po kroku
Składniki na skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
- Skrzydełka z kurczaka 0,5 kg,
- sól 3 łyżki,
- cukier ½ łyżki,
- woda 1l,
- sos chilli 0,150 kg,
- sos worcestershire 1 łyżka,
- masło 0,300 kg,
- seler naciowy 1 główka.
Jak przygotować skrzydełka Buffalo wings z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem:
- Skrzydełka pokrój na dwie części usuwając lotkę, najmniejszą część mięsa.
- Mięso zamarynuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 1 h.
- Następnie zagotuj całość i gotuj przez 15 minut.
- Przełóż obgotowane mięso na blaszkę do pieczenia i piecz w temperaturze 160 C przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Do garnka przełóż masło i gotuj je na ogniu dodając sos Chilli.
Chrupiący Kurczak Lollipop z pikantnym majonezem - przepis krok po kroku
Składniki na chrupiącego Kurczaka Lollipop z pikantnym majonezem
- Pałka z kurczaka 1 kg,
- sól 1 łyżeczka,
- pieprz czarny ¼ łyżeczki,
- czosnek ½ łyżeczki,
- oregano ¼ łyżeczki,
- jajko 3 szt.,
- bułka tarta panco 0,150 kg,
- olej do smażenia,
- majonez 0,2 kg,
- sos sriracha 2 łyżeczki,
- sok z limonki do smaku.
Jak przygotować chrupiącego Kurczaka Lollipop z pikantnym majonezem
- Z pałek z kurczaka za pomocą noża uformuj tzw. „lizaki”, odcinając mięso od kości i ściągając je na dół.
- Tak przygotowane mięso dopraw przyprawami i piecz w piekarniku około 25 minut.
- Następnie wystudź i panieruj w jajku i bułce Panco, smaż na głębokim tłuszczu do złotego koloru.
- Podawaj z sosem przyrządzonym z majonezu, sosu Sriracha i soku z limonki.
Zobacz także:
- Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
- Bruschetta - przepis na klasyczną włoską potrawę
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Tomasz Grabski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: