Przepisy kulinarne

Bruschetta - przepis na klasyczną włoską potrawę

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Bruschetta
Arx0nt/Getty ImagesBruschetta. Jak ją przygotować?

Bruschetta to lekkie danie na śniadanie, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Klasyczna włoska przekąska składa się z posmarowanej oliwą grzanki oraz świeżych pomidorów. Ze względu na to, że można ją urozmaicać na wiele rozmaitych sposobów, pokochają ją również weganie i wegetarianie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na szybki i smaczny posiłek.

Bruschettę przygotowywano już w XV w., a oryginalny przepis prawdopodobnie wymyślili mieszkańcy Toskanii lub Kalabrii. Pewne jest to, że już wtedy ubodzy chłopi zaczęli przypiekać chleb i kłaść na niego pomidory. Klasyczną bruschettę z pomidorami można urozmaicać także mozzarellą, pieczarkami, szynką parmeńską czy awokado – wybór składników zależy tylko od twojej wyobraźni i upodobań.

Bruschetta – oryginalny przepis z akcentem w postaci mozzarelli

Poniżej podajemy przepis na na bruschettę z pomidorami i mozzarellą.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • pieczywo, np. bułka paryska lub ciabatta;
  • oliwa extra vergine;
  • czosnek;
  • 2 pomidory (np. malinowe);
  • bazylia.

Aby urozmaicić oryginalny przepis na bruschettę możesz dodać:

  • cebulę dymkę;
  • 80 g sera mozzarella.

Przygotowanie:

  1. 1Pokrój bułkę na kromki, a ząbek czosnku przekrój na pół. Pieczywo natrzyj ząbkiem i skrop całość oliwą.
  2. 2Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Rozłóż warzywa na bułkach. Jeśli masz ochotę, pokrój na małe kawałki cebulę oraz mozzarellę (możesz ją również zetrzeć), a następnie nałóż je na pieczywo.
  3. 3W rozgrzanym do 200℃ piekarniku zapiekaj bruschettę z mozzarellą przez 5 minut, do momentu, aż pieczywo się zarumieni a ser roztopi. Wyjmij grzanki z piekarnika, udekoruj listkiem bazylii oraz dopraw pieprzem i solą.

Bruschetta z pieczarkami i mozzarellą

Nie przepadasz za pomidorami? Wypróbuj bruschettę z serem i pieczarkami. Składniki (na około 30 grzanek):

  • 1 długa bagietka;
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 400 g pieczarek;
  • 1 duża cebula;
  • 200 g mozzarelli;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. 1Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1,5 cm.
  2. 2Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Tak przygotowaną mieszankę nałóż na każdą kromkę przy pomocy silikonowej szpatułki.
  3. 3Pokrój drobno cebulę oraz pieczarki w plasterki. Pokrojone składniki wsyp na rozgrzaną na oleju patelnię. Dopraw je solą i pieprzem. Smaż je do momentu, aż się lekko zrumienią, a sok odparuje. Nałóż składniki na kawałki bagietki.
  4. 4Zetrzyj twardą mozzarellę na tarce, a następnie posyp nią pieczarki i cebulę.
  5. 5Ułóż tak przygotowane kromki na blasze i włóż je do rozgrzanego na 190℃ piekarnika. Piecz je przez około 5-7 minut, do momentu, aż rozpuści się ser.

Bruschetta z awokado i jajkiem w koszulce

Włoską bruschettę można także urozmaicić pastą z awokado oraz jajkiem w koszulce. Jak to zrobić? Sprawdź.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kromki chleba;
  • ½ ząbka czosnku;
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine;
  • 1 dojrzałe awokado;
  • 2 jajka;
  • 150 g pomidorków koktajlowych;
  • sól, pieprz, płatki chilli, bazylia;
  • czerwona cebula.

Przygotowanie:

  1. 1Opiecz kromki chleba w tosterze lub na patelni grillowej. Przekrój ząbek czosnku na pół i natrzyj nim pieczywo, a następni skrop je oliwą.
  2. 2Umyj awokado, przekrój ja na pół. Usuń pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem na talerzu. Dodaj sól i pieprz.
  3. 3W garnku zagotuj 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Zamieszaj łyżką, tworząc wir wodny, a w jego środek włóż obrane ze skórki jajko. Gotuj je przez 3-4 min, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyłóż je na talerz, a następnie do wiru w ten sam sposób włóż kolejne jajko.
  4. 4Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ułóż je na talerzu. Pokrój drobno cebulę i połóż ją obok pomidorków. Dodaj sól, pieprz oraz listki bazylii.
  5. 5Do piekarnika rozgrzanego na do 200℃ włóż kromki. Po około 5-7 minutach wyjmij grzanki i rozsmaruj na nich pastę z awokado. Połóż na nie jajka, dodaj soli i pieprzu oraz płatki chili.

Zdrowa dieta

Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodziDzień Dobry TVN
wideo 2/3

Bruschetta z oliwkami i szynką parmeńską

Do bruschetty z pomidorami i serem warto dodać zielone oliwki i szynkę parmeńską.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • świeża bazylia;
  • 100 g zielonych oliwek;
  • ser mozzarella;
  • 2 ciabatty;
  • bakłażan;
  • szalotka;
  • masło;
  • szynka parmeńska;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • gniazda nasienne pomidorów;
  • cytryna;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 1 łyżka miodu;
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. 1Zalej wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je na ćwiartki i wyodrębnij z nich gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora pokrój w kostkę i włóż do miski.
  2. 2Pokrój czosnek w plastry i wrzuć do miski z pomidorami. Składniki skrop oliwą. Posiekaj liście bazylii i dodaj je do składników w misce. Pokrój oliwki w plastry, a ser w kostkę i wrzuć je do miski. Dolej oliwy i dopraw je solą i pieprzem.
  3. 3Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm. Polej go oliwą. Rozgrzej patelnię z oliwą i lekko podsmaż na niej kawałki bakłażana. Podsmażone plastry pokrój w kostkę, a następnie pozostaw do przestudzenia. Posiekaj szalotkę. Przestudzone kawałki bakłażana i cebulę wrzuć do miski z pomidorami i wymieszaj ze sobą składniki.
  4. 4Pokrój ciabattę na 3 części i podsmaż je na oliwie z odrobiną masła. Wetrzyj w kawałki bułki czosnek i ułóż na nich składniki sałatki.
  5. 5Zblenduj ze sobą sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód, gniazda pomidora oraz małą ilość oliwy. Sos nałóż na wierzch bruschetty.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images

Pozostałe wiadomości