Ranking diet 2022. Eksperci ds. żywienia wybrali tylko trzy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ranking najpopularniejszych diet 2022
Ranking najpopularniejszych diet 2022
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Eksperci ds. żywienia, otyłości i psychologii żywności oraz cukrzycy i chorób serca zostali poproszeni o wybranie najlepszych diet. Do jakich wniosków doszli? Które diety powinniśmy stosować? Szczegóły na ten temat na antenie DDTVN zdradziła dr Hanna Stolińska.

Paneliści z 27 krajów wzięli pod uwagę kilka czynników, m.in.: stosowanie diety, zdolność do krótkotrwałej lub długotrwałej utraty wagi, a nawet potencjał w zapobieganiu cukrzycy. Okazało się, że najlepsze diety to: DASH, śródziemnomorska, i flexitariańska. Na ich podstawie Hanna Stolińska na antenie DDTVN przygotowała przepisy, od których możemy zacząć naszą przygodę ze zdrowym odżywianiem.

Dieta DASH - pełnoziarniste kanapki z pasty z awokado i twarożku z warzywnymi dodatkami

Składniki na pełnoziarniste kanapki z pasty z awokado i twarożku z warzywnymi dodatkami

  • jedno duże dojrzałe awokado (lub dwa małe), 5 g świeżej natki pietruszki - tylko listki, 2 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek olej rzepakowy, 100 g serka naturalnego typu bieluch, szczypta pieprzu i soli magnezowo- potasowej, ½ czerwonej cebuli, Chleb żytni razowy, Kilka rzodkiewek, Ogórek zielony, Kilka pomidorów koktajlowych, Garść rukoli.
    Druzgocący raport o polskiej żywności
    Źródło: Dzień Dobry TVN

    Jak przygotować pełnoziarniste kanapki z pasty z awokado i twarożku z warzywnymi dodatkami?

    Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski. Umyte i osuszone listki pietruszki umieść w misce z awokado. Dodaj serek naturalny i olej oraz pozostałe składniki.Przy pomocy ręcznego blendera połącz wszystko na gładką masę. Cebule pokrój bardzo drobno i wmieszaj w pastę. Nałóż pastę na pieczywo i udekoruj warzywami.

    Dieta śródziemnomorska - frytki z kalarepy

    Składniki na frytki z kalarepy

    • Kalarepa 400 g 2 szt
      • Oliwa z oliwek 40 ml 
        • Przyprawy:
          • Sól magnezowo-potasowa,
            • pieprz, tymianek,
              • bazylia,
                • mielony czosnek

                  Jak przygotować frytki z kalarepy?

                  Kalarepę umyj obierz i pokrój w cienkie paseczki. W dużej misce zmieszaj oliwę z ziołami i przeprawami. Włóż do miski kalarepę i dokładnie wymieszaj. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią frytki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

                  Dieta śródziemnomorska - dip paprykowy

                  Składniki na dip paprykowy

                  • 3 papryki
                    • 1 jabłko
                      • 1 cebula
                        • 2 i 1/2 łyżki soli magnezowo-potasowej
                          • 0,5 szklanki ksylitolu
                            • 1/2 szklanka oleju
                              • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                • 1 główka czosnku
                                  • 200 g koncentratu pomidorowego
                                    • 1/2 szklanka octu

                                      Jak przygotować dip paprykowy?

                                      Paprykę, jabłko i cebulę bardzo drobno posiekać. Włożyć do garnka z resztą składników i gotować około 15 min. Zblendować.

                                      Dieta śródziemnomorska - pieczony halibut

                                      Składniki na pieczonego halibuta

                                      • 1 filet z halibuta - 350 g,
                                        • jeden średni pomidor,
                                          • łyżka oleju rzepakowego,
                                            • garść natki pietruszki,
                                              • kilka gałązek tymianku,
                                                • pół cytryny do skroplenia upieczonej ryby,
                                                  • pieprz.

                                                    Jak przygotować pieczonego halibuta?

                                                    Olejem posmaruj filet. Oprósz pieprzem. Filet pokryj też grubo siekaną natką pietruszki oraz plastrami obranego pomidora. Na koniec jeszcze gałązki tymianku. Piekarnik nagrzej do 220 stopni z opcją grzania góra/dół.

                                                    Formę z filetami z halibuta umieść na środkowej półce w piekarniku. Filety piecz bez przykrycia przez 20 minut.

                                                    Na koniec możesz włączyć na chwilę opcję grillowania od góry, ale tylko jeśli chcesz lekko podpiec plastry pomidora. Upieczone filety z halibuta warto przed podaniem obficie skroplić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

                                                    Dieta fleksitariańka - placuszki z kaszy gryczanej i cukinii z paprykowym hummusem

                                                    Składniki na placuszki z kaszy gryczanej i cukinii z paprykowym hummusem

                                                    • cukinia 300 g 1 szt,
                                                      • kasza gryczana 100 g 1 woreczek,
                                                        • cebula 100 g 1 szt.,
                                                          • mąka owsiana lub orkiszowa 70g,
                                                            • olej rzepakowy 100 ml,
                                                              • jajko 2 szt.
                                                                • Przyprawy:
                                                                  • sól,
                                                                    • pieprz,
                                                                      • zioła prowansalskie,
                                                                        • mielony czosnek.

                                                                          Jak przygotować placuszki z kaszy gryczanej i cukinii z paprykowym hummusem?

                                                                          Kaszę ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż do miękkości. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz z obraną cebulą.

                                                                          Dodaj do niej kaszę, mąkę, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

                                                                          Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując nieduże placki. Wszystko, smaż po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

                                                                          Dieta fleksitariańka - hummus paprykowy:

                                                                          Składniki na hummus paprykowy

                                                                          • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
                                                                            • 100 g pasty sezamowej tahini,
                                                                              • 2-3 czerwone papryki,
                                                                                • 1 papryczka chili,
                                                                                  • sok z 1 cytryny,
                                                                                    • 3 ząbki czosnku,
                                                                                      • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
                                                                                        • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                          • szczypta płatków chili,
                                                                                            • sól.
                                                                                              • Dodatki:
                                                                                                • garść natki pietruszki,
                                                                                                  • garść pestek słonecznika,
                                                                                                    • płatki chili.

                                                                                                      Jak przygotować hummus paprykowy?

                                                                                                      Papryki umyj i każdą osobno zawiń w folię aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut do miękkości. Następnie odstaw do wystudzenia.

                                                                                                      Gdy papryki wystygną, obierz z nich delikatnie skórkę, pozbądź się zielonej części oraz skórek i odlej wodę, która się w nich zebrała (możesz ją zachować na później). Papryki, ciecierzycę, tahini oraz obrane ząbki czosnku przełóż do kielicha blendera. Wlej sok z cytryny oraz ok. 50 ml wody, która została z papryki i zacznij miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania pasty. Jeżeli hummus będzie za gęsty, wlej więcej płynu.

                                                                                                      Pastę dopraw mielonym kuminem, wędzoną papryką, płatkami chili oraz solą do smaku i zmiksuj ponownie.

                                                                                                      Gotowy hummus podaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, posiekaną natką pietruszki i płatkami chili.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Lidia Ostólska

                                                                                                      Reporter: Hanna Stolińska

                                                                                                      Źródło: DDTVN

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana