Przepisy kulinarne

Pączki z ziemniakami - wyjątkowy przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
gazeta.pl
ERIK WITSOE/Getty ImagesPączki z ziemniakami - karnawałowy hit

Pączki to przepyszny, słodki przysmak, którego spożycie w Polsce bije rekordy w Tłusty Czwartek. Powstają rozmaite wersje, z różnego typu nadzieniami, polewami czy posypkami. Jedni pączki kupują, inni przygotowują je samodzielnie. W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pączki, ale ten z dodatkiem ziemniaków z pewnością się wyróżnia.

Pączki z ziemniakami – wiemy, że to brzmi dziwnie, ale uwierzcie – ta wersja jest wyjątkowo pyszna i daleko jej od wytrwanej. Pączki z dodatkiem ziemniaków są soczyste, wilgotne, delikatne, niezwykle miękkie i przepyszne. Oczywiście pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane. Jak je zrobić? Poniżej przepis i sposób wykonania krok po kroku.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Pączki z ziemniaków - przepis

Składniki na pączki z ziemniaków:

  • 0,5 kg ziemniaków odmiany mączystej
  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • litr oleju rzepakowego do smażenia
  • wybrane nadzienie - dżem, marmolada, krem, budyń

Pączki z ziemniaków - sposób przygotowania

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić je i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięte przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić na puree z dodatkiem masła.
  • Zrobić rozczyn drożdżowy. Odrobinę mleka podgrzać do temperatury pokojowej. Do szklanki wsypać pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodać mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mikserem ubić jajka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
  • Do dużej miski włożyć ugniecione ziemniaki, dodać ubite jajka, przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiać ciasto i po uzyskaniu jednolitej, gładkiej konsystencji, przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto na pączki położyć na stolnicy oprószonej mąką i ostrożnie je rozwałkować. Powinno być dość grube (1,5-2 cm).
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinać okręgi, na każdy z nich położyć łyżkę wybranego nadzienia i dokładnie zalepić, formując kształt pączka. Uformowane pączki odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucać pączki partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Usmażone pączki z ziemniaków ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki z ziemniaków gotowe.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: gazeta.pl

Źródło zdjęcia głównego: ERIK WITSOE/Getty Images

Pozostałe wiadomości