Pączki z ziemniakami - wyjątkowy przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko

pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami - karnawałowy hit
Źródło: ERIK WITSOE/Getty Images
Pączki to przepyszny, słodki przysmak, którego spożycie w Polsce bije rekordy w Tłusty Czwartek. Powstają rozmaite wersje, z różnego typu nadzieniami, polewami czy posypkami. Jedni pączki kupują, inni przygotowują je samodzielnie. W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pączki, ale ten z dodatkiem ziemniaków z pewnością się wyróżnia.

Pączki z ziemniakami – wiemy, że to brzmi dziwnie, ale uwierzcie – ta wersja jest wyjątkowo pyszna i daleko jej od wytrwanej. Pączki z dodatkiem ziemniaków są soczyste, wilgotne, delikatne, niezwykle miękkie i przepyszne. Oczywiście pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane. Jak je zrobić? Poniżej przepis i sposób wykonania krok po kroku.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Pączki z ziemniaków - przepis

Składniki na pączki z ziemniaków:

  • 0,5 kg ziemniaków odmiany mączystej
    • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
      • 45 g świeżych drożdży
        • 100 g masła
          • 2 średnie jajka
            • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
              • 5 łyżek mleka
                • 2 łyżki spirytusu
                  • opakowanie cukru waniliowego
                    • litr oleju rzepakowego do smażenia
                      • wybrane nadzienie - dżem, marmolada, krem, budyń

                        Pączki z ziemniaków - sposób przygotowania

                        • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić je i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięte przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić na puree z dodatkiem masła.
                          • Zrobić rozczyn drożdżowy. Odrobinę mleka podgrzać do temperatury pokojowej. Do szklanki wsypać pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodać mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
                            • Mikserem ubić jajka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
                              • Do dużej miski włożyć ugniecione ziemniaki, dodać ubite jajka, przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiać ciasto i po uzyskaniu jednolitej, gładkiej konsystencji, przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
                                • Wyrośnięte ciasto na pączki położyć na stolnicy oprószonej mąką i ostrożnie je rozwałkować. Powinno być dość grube (1,5-2 cm).
                                  • Z rozwałkowanego ciasta wycinać okręgi, na każdy z nich położyć łyżkę wybranego nadzienia i dokładnie zalepić, formując kształt pączka. Uformowane pączki odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
                                    • W szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucać pączki partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.
                                      • Usmażone pączki z ziemniaków ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
                                        • Posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki z ziemniaków gotowe.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: gazeta.pl

                                          Źródło zdjęcia głównego: ERIK WITSOE/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości