Przepis na ciasto "słodka teściowa" - pyszne połączenie kokosa, maku i owoców!

Osoba robiąca ciasto
Przepis na ciasto "słodka teściowa" - pyszne połączenie kokosa, maku i owoców!
Źródło: NelliSyr/Getty Images
Ciasta o nietypowych nazwach, jak "Słodka teściowa" czy "Makowa panienka" często są mało znanymi i pysznymi deserami, które warto spróbować zrobić. Nie są trudne, a zachwycają smakiem i połączeniem składników. Sprawdź nasz przepis na słodką teściową!

Ciasto Słodka teściowa

Ciasto słodka teściowa to idealny przepis na deser po niedzielnym obiadku, na spotkanie właśnie z teściową lub wspólną kawę z przyjaciółkami. Jest biszkoptowe, czekoladowe, a do tego na wierzchu jest galaretka, czyli wszystkiego po trochu, ale w idealnym połączeniu smakowym. Do tego nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy odrobinę cierpliwości i wyjdzie idealne!

Kuchnia Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Słodka Teściowa - przepis na ciasto krok po kroku

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • jaja - 6 sztuk,
    • cukier - 250 g,
      • kakao - 30 g,
        • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

          Składniki na ciasto kokosowo-makowe:

          • białka - 5,
            • cukier - 125 g,
              • wiórki kokosowe - 100 g,
                • mak suchy - 125 g,
                  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

                    Składniki na masę:

                    • żółtka - 5,
                      • śmietana 18% - 125 g,
                        • masło - 250 g,
                          • cukier puder - 80 g,
                            • mleko - 1 l,
                              • cukier wanilinowy - 15 g.

                                Dodatkowo: dwa opakowania ulubionego smaku galaretki owocowej i brzoskwinie w puszce.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Przygotowując biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i powoli żółtka. Całość mieszać dokładnie, aż do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Suche składniki dodać do białek i delikatnie mieszać, aby piana nie opadła. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut - do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowy zostawić na 15 minut w ciepłym piekarniku, ostudzić i przekroić na dwa plastry. 
                                  1. Przygotowując ciasto makowo-kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać suchy mak, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. 
                                    1. Przygotowując masę do przekładania: mleko z cukrem wanilinowym zagotować i odstawić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i wlać do mleka, a następnie ponownie zagotować i odstawić. Kiedy będzie chłodne, przecedzić przez sito. Masło utrzeć z cukrem, kiedy powstanie puszysta masa dodawać powoli do schłodzonego mleka, aż całość się połączy. 
                                      1. Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brzoskwinie odcedzić i pokroić na drobne kawałki. 
                                        1. Następnie ciasto należy ułożyć: na spód kłaść plaster czarnego biszkoptu, przełożyć go połową masy budyniowej, dalej położyć ciasto makowo-kokosowe, znów posmarować masą i całość przykryć drugim plastrem biszkoptu. Ciasto włożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce z puszki i zalać je lekko schłodzoną galaretką. Całość zostawić do wystygnięcia, na około 2-4 godzin. 

                                          Smacznego!

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: psgotujemy

                                          Źródło zdjęcia głównego: NelliSyr/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana