Przepis na makową panienkę - pyszne ciasto idealnie na święta i nie tylko

Makowa panienka
Przepis na makową panienkę - pyszne ciasto idealnie na święta i nie tylko
Źródło: Alen Laguta/Getty Images
Makowa panienka to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się na świątecznym stole. Ma w sobie mak, który kojarzy się w Polsce z Bożym Narodzeniem, a do tego obsypana wiórkami kokosowymi wygląda, jakby przykrył ją pierwszy śnieg. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjną makową panienkę oraz wersję wegańską.

Makowa panienka - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt

  • białka jaj - 8,
    • cukier - 85 ,
      • mąka pszenna - 75 g,
        • suchy mak - 100 g,
          • mielone migdały - 75 g,
            • wiórki kokosowe - 100 g,
              • proszek do pieczenia - 5 g.

                Zobacz wideo: Kruche ciasto z jabłkami - z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy

                Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
                Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
                Źródło: Dzień Dobry TVN

                Składniki na masę do przekładania:

                • mleko - 500 ml,
                  • budyń śmietanowy - 1 opakowanie,
                    • żółtka - 4,
                      • cukier wanilinowy - 15 g,
                        • cukier - 100 g.

                          Pozostałe składniki:

                          • biała czekolada - 1 opakowanie,
                            • śmietanka 30% - 25 ml,
                              • kwaśny dżem owocowy (wiśniowy, malinowy, porzeczkowy) - 250 g,
                                • likier amaretto lub malibu - 100 ml.

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Przed przygotowaniem jajka wyjąć z lodówki i nagrzać do temperatury pokojowej.
                                    1. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać do niej cukier, cały czas ubijając.
                                      1. Mąkę połączyć z wiórkami kokosowymi (75 g), makiem i migdałami. Dodać proszek do pieczenia, całość wymieszać.
                                        1. Do białka dodawać suchą masę bardzo powoli, cały czas delikatnie mieszając, tak, aby piana nie opadła.
                                          1. Jednolitą masę przełożyć do formy około 20x35 cm i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
                                            1. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli tak, to wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w piekarniku, aby nie opadło.
                                              1. Lekko ostudzone wyjąć i ostudzić do końca. Następnie przeciąć na dwa plastry.
                                                1. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i zwykły.
                                                  1. Masę wstawić na palnik i grzać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, po tym czasie zdjąć z ognia i ostydzić.
                                                    1. Jeden plaster ciasta włożyć do formy, nasączyć ligierem i posmarować kwaśnym dżemem. Na owoce położyć warstwe budyniu. Całość przykryć drugim plastrem ciasta.
                                                      1. W rondlu rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną. Wciąż płynną polać wierzch ciasta, a całość posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

                                                        Makowa panienka - wersja wegańska

                                                        Aby zamienić ciasto makową panienkę na wersję wegańską, należy pozbyć się z niej produktów odzwierzęcych. Zamiast białka jaj potrzebna będzie aquafaba, czyli woda po ciecierzycy. 250 ml płynu należy najpierw zredukować poprzez odparowanie do 175 ml, a następnie schłodzić przez 12 godzin. Dalej można ją ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać składniki, tak jak w podstawowym przepisie. Dzięki odparowaniu aquafaba podczas pieczenia nie opadnie.

                                                        Kolejnym krokiem jest zastąpienie mleka zwierzęcego napojem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się tu gęste i tłuste mleczko kokosowe z puszki. Masę budyniową przygotowuje się w ten sam sposób, jednak nie dodaje żółtek. Jeśli budyń jest zbyt rzadki, można dodać drugie opakowanie proszku i ponownie zagrzać.

                                                        Białą czekoladę można zamienić na zamienniki typu czekolada na napoju ryżowym, jednak można ją również zastąpić drugą warstwą budyniu lub słodzonym mleczkiem kokosowym. W przypadku drugiej opcji, warto wybrać tylko gęstą część mleczka. Po przygotowaniu ciasta z polewą, trzeba je mocno schłodzić, aby mleczko kokosowe się utwardziło.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Alen Laguta/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana