Makowa panienka - przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt
- białka jaj - 8,
- cukier - 85 ,
- mąka pszenna - 75 g,
- suchy mak - 100 g,
- mielone migdały - 75 g,
- wiórki kokosowe - 100 g,
- proszek do pieczenia - 5 g.
Zobacz wideo: Kruche ciasto z jabłkami - z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Składniki na masę do przekładania:
- mleko - 500 ml,
- budyń śmietanowy - 1 opakowanie,
- żółtka - 4,
- cukier wanilinowy - 15 g,
- cukier - 100 g.
Pozostałe składniki:
- biała czekolada - 1 opakowanie,
- śmietanka 30% - 25 ml,
- kwaśny dżem owocowy (wiśniowy, malinowy, porzeczkowy) - 250 g,
- likier amaretto lub malibu - 100 ml.
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem jajka wyjąć z lodówki i nagrzać do temperatury pokojowej.
- Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać do niej cukier, cały czas ubijając.
- Mąkę połączyć z wiórkami kokosowymi (75 g), makiem i migdałami. Dodać proszek do pieczenia, całość wymieszać.
- Do białka dodawać suchą masę bardzo powoli, cały czas delikatnie mieszając, tak, aby piana nie opadła.
- Jednolitą masę przełożyć do formy około 20x35 cm i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli tak, to wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w piekarniku, aby nie opadło.
- Lekko ostudzone wyjąć i ostudzić do końca. Następnie przeciąć na dwa plastry.
- Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i zwykły.
- Masę wstawić na palnik i grzać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, po tym czasie zdjąć z ognia i ostydzić.
- Jeden plaster ciasta włożyć do formy, nasączyć ligierem i posmarować kwaśnym dżemem. Na owoce położyć warstwe budyniu. Całość przykryć drugim plastrem ciasta.
- W rondlu rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną. Wciąż płynną polać wierzch ciasta, a całość posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Makowa panienka - wersja wegańska
Aby zamienić ciasto makową panienkę na wersję wegańską, należy pozbyć się z niej produktów odzwierzęcych. Zamiast białka jaj potrzebna będzie aquafaba, czyli woda po ciecierzycy. 250 ml płynu należy najpierw zredukować poprzez odparowanie do 175 ml, a następnie schłodzić przez 12 godzin. Dalej można ją ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać składniki, tak jak w podstawowym przepisie. Dzięki odparowaniu aquafaba podczas pieczenia nie opadnie.
Kolejnym krokiem jest zastąpienie mleka zwierzęcego napojem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się tu gęste i tłuste mleczko kokosowe z puszki. Masę budyniową przygotowuje się w ten sam sposób, jednak nie dodaje żółtek. Jeśli budyń jest zbyt rzadki, można dodać drugie opakowanie proszku i ponownie zagrzać.
Białą czekoladę można zamienić na zamienniki typu czekolada na napoju ryżowym, jednak można ją również zastąpić drugą warstwą budyniu lub słodzonym mleczkiem kokosowym. W przypadku drugiej opcji, warto wybrać tylko gęstą część mleczka. Po przygotowaniu ciasta z polewą, trzeba je mocno schłodzić, aby mleczko kokosowe się utwardziło.
Zobacz także:
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
- Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto bożonarodzeniowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Alen Laguta/Getty Images