Przepis na krem do ciasta – śmietanowy, maślany, budyniowy i owocowy

krem do ciasta
Krem do ciasta
Źródło: Yulia Naumenko/Getty Images
Krem do ciasta podwyższa rangę wypieku, dlatego dobrze jest wiedzieć jak zrobić krem do ciasta. Co ważne, nie każdy przepis na krem do ciasta wymaga profesjonalnych umiejętności, czasami wystarczą półprodukty dostępne w każdym sklepie.

Wyróżnia się kilka rodzajów kremu do ciasta. Jednym z popularniejszych jest krem śmietanowy. Nie mniej smaczny jest krem maślany, którego wersję podstawową można wzbogacić, dodając np. kakao. Na uwagę zasługuje również krem budyniowy do ciasta, który jest smaczny i prosty.

Krem do ciasta na wiele sposobów

Biszkopty czy kruche ciasta stają się bardziej odświętne, gdy zostają przełożone kremem. Nakładanie go również na wierzch wypieku sprawia, że zwykłe ciasto zamienia się w tort.

Krem do ciasta można przygotować na wiele sposobów. Poszczególne kremy mogą różnić się składem, kalorycznością, kolorem i oczywiście smakiem. Jest z czego wybierać, dlatego decydując się na konkretny rodzaj kremu, możesz go dostosować do okazji i osoby, dla której będzie przeznaczony.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wszyscy, którzy zastanawiają się jak zrobić krem do ciasta i obawiają się podjęcia tego wyzwania, mogą spać spokojnie, bowiem wśród szerokiej gamy kremów są zarówno łatwiejsze, jak i trudniejsze. Smaczny i prosty krem do ciasta można przyrządzić z gotowych półproduktów, np. gotowego budyniu, który jest do zdobycia w każdym sklepie.

Krem śmietanowy do ciasta

Przepis na krem do ciasta na bazie śmietany jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Aby móc go przyrządzić należy zaopatrzyć się w:

  • śmietanę kremową (30% lub 36%) – pół litra,
    • mleko – 1/3 szklanki,
      • żelatynę,
        • cukier waniliowy – 16 g.

          Mleko połączyć z żelatyną i odstawić na pół godziny. Po upływie tego czasu powstałą mieszaninę podgrzać, aby doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny. Nie dopuścić do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna utraci swoje właściwości. Następnie schłodzoną w lodówce śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodawać do niej strużką masę żelatynową (odpowiednio schłodzoną). Do kremu śmietanowego możemy dodać barwniki spożywcze, aby uzyskać piękny efekt kolorystyczny.

          Krem maślany do ciasta

          Krem maślany, inaczej lukier maślany, można wykorzystać do ciast, tortów (m.in. typu drip cake) i muffinek. Nadaje się on pod zdobienie lukrem plastycznym (fondantem). Bez problemu można zmienić smak kremu maślanego, dodając do niego np. czekoladę lub rum. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

          • · masło – 2 kostki,
            • · jajka – 4 sztuki,
              • · cukier – 1,5 szklanki,
                • · cukier waniliowy,
                  • · aromat zapachowy (ewentualnie biała czekolada, kakao lub bakalie).

                    Do kremu maślanego należy wybrać najlepszej jakości masło, w grę nie wchodzi margaryna. Ważna jest również konsystencja masła. Powinno być ono miękkie, smarowne, dlatego należy je wyjąć z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.

                    Przygotowywanie kremu zaczynamy od ubicia białka na sztywną pianę, do której wsypujemy zarówno zwykły cukier, jak i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i kontynuujemy ubijanie kremu.

                    Masło ucieramy malakserem. Stopniowo dodajemy zimną masę z jajek. Gdy wszystkie bazowe składniki się połączą, możemy dołożyć kakao lub/i bakalie bądź inne wybrane dodatki.

                    Krem budyniowy do ciasta

                    Krem budyniowy nadaje się do karpatki. Można go również położyć na kruchym cieście i przykryć owocami. Niektórzy używają go do przełożenia ciasta zebra, napełnienia eklerów i pączków. Istnieją dwa sposoby na przygotowanie kremu budyniowego: prostszy z gotowego budyniu i trudniejszy do przyrządzenia, do którego potrzebne będą następujące składniki:

                    • mleko – 1 l,
                      • mąka pszenna – 2 łyżki,
                        • mąka ziemniaczana – 4 czubate łyżki,
                          • żółtka – 3 sztuki,
                            • cukier – 6 łyżek,
                              • masło – 200 g,
                                • laska wanilii lub ekstrakt waniliowy.

                                  3/4 litra mleka zagotować razem z cukrem i wanilią. Roztrzepane żółtka zalać resztą mleka i wymieszać z obiema mąkami. Mieszaninę żółtek i mąki przelać do zagotowanego mleka, intensywnie mieszać. Gdy budyń będzie gęsty, odstawić go z ognia, musi wystygnąć.

                                  W osobnym naczyniu utrzeć masło, gdy będzie już puszyste, dodawać do niego stopniowo wystudzony budyń. Ucierać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

                                  Krem owocowy do ciasta

                                  Krem owocowy można przygotować na bazie większości dostępnych w sklepach owoców. Istnieje również opcja zastosowania dodatku w postaci dżemu owocowego. Klasyczną odsłoną kremu owocowego do ciast jest krem truskawkowy, do przygotowania którego potrzebne są:

                                  • świeże truskawki – 300 g,
                                    • masło – 250 g,
                                      • jajka – 2 sztuki,
                                        • cukier – 1 szklanka,
                                          • budyń waniliowy – 1 opakowanie,
                                            • sok z cytryny – 1 łyżeczka,
                                              • spirytus – 1 kieliszek.

                                                Truskawki opłukać i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do garnka z połową szklanki cukru. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, następnie wlać do niego budyń rozprowadzony w połowie szklanki wody. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.

                                                Jajka i pozostałą część cukru ubić mikserem na parze. Po około 10 minutach masę jajeczną delikatnie studzimy.

                                                Do kolejnego naczynia przełożyć miękkie masło, które trzeba rozetrzeć. Później wlewamy do niego masę jajeczno-cukrową i truskawkową. Mikserem połączyć wszystkie składniki. Na sam koniec cienką strużką wlać spirytus i sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                Źródło zdjęcia głównego: Yulia Naumenko/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana