Ciasto styropian - prosty przepis na pyszny deser

Ciasto styropian
Ciasto styropian
Źródło: ingwervanille/Getty Images

Ciasto styropian nazywane bywa również sernikiem bez sera. Trudno jest ustalić, skąd jego pierwsza nazwa, choć nie można jej odmówić bycia intrygującą. Wypróbuj prosty przepis na słodki styropian, krok po kroku.

Ciasto styropian. Skąd ta nietypowa nazwa?

Nie ma jednej odpowiedzi. Być może chodzi o masę, która w zależności od wersji deseru, a jest ich trochę, może nieco przypominać styropian. Bez względu jednak na nazwę, deser ten smakiem przypomina nieco sernik, jest jednak lżejszy i szybszy w wykonaniu. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego, owocowego lub śmietany. Na wierzch można dodać truskawki, jagody, brzoskwinie czy inne owoce.

Co na jesienny deser? Pieczone jabłka!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasto styropian - przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
    • 250 g masła lub margaryny,
      • 100 g cukru drobnego do wypieków
        • 5 żółtek
          • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

            Składniki na masę:

            • litr jogurtu naturalnego np. typu greckiego - w temp. pokojowej
              • 200 g cukru
                • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
                  • 5 białek

                    Jak przygotować ciasto styropian?

                    • Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
                      • Przygotować kruche ciasto. Masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
                        • Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą wyłożyć na dnie przygotowanej formy i ponakłuwać widelcem.
                          • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, aż lekko się zarumieni.
                            • Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku.
                              • Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej.
                                • Masę wyłożyć na podpieczone ciasto - powinno być ostudzone lub jeszcze lekko ciepłe.
                                  • Wyciągnąć drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
                                    • Ciasto piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
                                      • Przechowywać w lodówce. Ewentualne dodatki dodać do masy i upiec lub wyłożyć świeże na gotowym cieście.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: domowe-wypieki.pl

                                        Źródło zdjęcia głównego: ingwervanille/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości