Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dynia i cynamon - najlepsze jesienne smaki
Jesienią dojrzewają pyszne dynie - to ikoniczny owoc tej pory roku. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, idealnie nada się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków: ciast, ciastek czy babeczek, ale też możemy z niej zrobić likier czy ulubioną kawę wszystkich jesieniar - Pumpkin spice late!
Dyniowe ciasto z kremem cynamonowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- puree dyniowe - 450 g (lub dynia świeża - 550 g),
- masło - 250 g,
- cukier - 250 g,
- jaja - 4,
- mąka pszenna - 600 g,
- mleko - 200 ml,
- cynamon - 30 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki,
- szczypta soli,
- śmietanka 30% - 500 g,
- produkt do usztywniania śmietany, np. śmietan-fix ,
- cukier puder,
- czekolada - 80 g.
Sposób przygotowania:
- Jeśli nie ma się dyniowego puree - dynie umyć, rozkroić i wybrać nasiona. Tak przygotowaną włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć, ostudzić, wybrać miąższ i zblendować. Odważyć 450 g puree.
- Masło (200 g) utrzeć na białą, puszystą masę z cukrem i jajkami. Można to robić nad miską z gorącą wodą - na parze, wtedy całość szybciej się ubije.
- Sypkie produkty: mąkę, 15 g cynamonu, sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać razem.
- Do utartych jajek z cukrem i masłem dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać.
- Do masy jajeczno-dyniowej dodawać po trochu sypkich składników, cły czas mieszając.
- Kiedy całość będzie jednolita - podziel masę na 3 części, tak aby upiekły się trzy placki.
- Piec w tortownicy o średnicy około 20 cm przez około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Wyjąć gotowy biszkopt i ostudź.
- Do śmietany dodać resztę cynamonu (15 g), cukier puder i proszek do usztywniania śmietany. Ubić ją na sztywną pianę.
- Jeden placek ułożyć na platerze do ciasta, posmarować go śmietaną, położyć kolejny i posmarować śmietaną. Wierzch ostatniego placka również posmarować masą.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 50 g masła.
- Masą czekoladową namalować na wierzchu ciasta okręgi od najmniejszego do największego, a w środku zrobić kleksa. Wykałaczką lub widelcem przeciągać od środka do zewnątrz ciasta - tak, aby na wierzchu powstał kształt pajęczyny.
Smacznego!
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Dynia - symbol Halloween. Jak ją wykorzystać, kiedy święto się skończy?
- Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images
podziel się: