Dyniowe ciasto z cynamonowym kremem idealne na Halloween i nie tylko. Sprawdź jak je zrobić!

Ciasto przekładane kremem podane na talerzykach
Ciasto dyniowe z cynamonowym kremem
Źródło: vaaseenaa/Getty Images
Dynia to duże warzywo, które tak naprawdę jest owocem. Często można ją kupić w kawałkach, jednak co jeśli mamy całą dynię? Co można z niej zrobić? Między innymi przepyszne ciasto dyniowe z kremem cynamonowym w formie biszkoptu lub tarty. Sprawdź nasz prosty przepis!

Dynia i cynamon - najlepsze jesienne smaki

Jesienią dojrzewają pyszne dynie - to ikoniczny owoc tej pory roku. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, idealnie nada się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków: ciast, ciastek czy babeczek, ale też możemy z niej zrobić likier czy ulubioną kawę wszystkich jesieniar - Pumpkin spice late!

Dyniowe ciasto z kremem cynamonowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • puree dyniowe - 450 g (lub dynia świeża - 550 g),
    • masło - 250 g,
      • cukier - 250 g,
        • jaja - 4,
          • mąka pszenna - 600 g,
            • mleko - 200 ml,
              • cynamon - 30 g,
                • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
                  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki,
                    • szczypta soli,
                      • śmietanka 30% - 500 g,
                        • produkt do usztywniania śmietany, np. śmietan-fix ,
                          • cukier puder,
                            • czekolada - 80 g.

                              Sposób przygotowania:

                              1. Jeśli nie ma się dyniowego puree - dynie umyć, rozkroić i wybrać nasiona. Tak przygotowaną włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć, ostudzić, wybrać miąższ i zblendować. Odważyć 450 g puree.
                                1. Masło (200 g) utrzeć na białą, puszystą masę z cukrem i jajkami. Można to robić nad miską z gorącą wodą - na parze, wtedy całość szybciej się ubije.
                                  1. Sypkie produkty: mąkę, 15 g cynamonu, sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać razem.
                                    1. Do utartych jajek z cukrem i masłem dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać.
                                      1. Do masy jajeczno-dyniowej dodawać po trochu sypkich składników, cły czas mieszając.
                                        1. Kiedy całość będzie jednolita - podziel masę na 3 części, tak aby upiekły się trzy placki.
                                          1. Piec w tortownicy o średnicy około 20 cm przez około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Wyjąć gotowy biszkopt i ostudź.
                                            1. Do śmietany dodać resztę cynamonu (15 g), cukier puder i proszek do usztywniania śmietany. Ubić ją na sztywną pianę.
                                              1. Jeden placek ułożyć na platerze do ciasta, posmarować go śmietaną, położyć kolejny i posmarować śmietaną. Wierzch ostatniego placka również posmarować masą.
                                                1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 50 g masła.
                                                  1. Masą czekoladową namalować na wierzchu ciasta okręgi od najmniejszego do największego, a w środku zrobić kleksa. Wykałaczką lub widelcem przeciągać od środka do zewnątrz ciasta - tak, aby na wierzchu powstał kształt pajęczyny.

                                                    Smacznego!

                                                    Zobacz wideo: Dynia gigantka!

                                                    Dynia Gigantka!
                                                    Mateusz Dąbrowski z Zarzecza wyhodował najcięższą dynię w Polsce, która zwraca uwagę nie tylko ponadprzeciętnym rozmiarem, ale także oryginalnym imieniem.
                                                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana