Dynia i cynamon - najlepsze jesienne smaki
Jesienią dojrzewają pyszne dynie - to ikoniczny owoc tej pory roku. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, idealnie nada się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków: ciast, ciastek czy babeczek, ale też możemy z niej zrobić likier czy ulubioną kawę wszystkich jesieniar - Pumpkin spice late!
Dyniowe ciasto z kremem cynamonowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- puree dyniowe - 450 g (lub dynia świeża - 550 g),
- masło - 250 g,
- cukier - 250 g,
- jaja - 4,
- mąka pszenna - 600 g,
- mleko - 200 ml,
- cynamon - 30 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki,
- szczypta soli,
- śmietanka 30% - 500 g,
- produkt do usztywniania śmietany, np. śmietan-fix ,
- cukier puder,
- czekolada - 80 g.
Sposób przygotowania:
- Jeśli nie ma się dyniowego puree - dynie umyć, rozkroić i wybrać nasiona. Tak przygotowaną włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć, ostudzić, wybrać miąższ i zblendować. Odważyć 450 g puree.
- Masło (200 g) utrzeć na białą, puszystą masę z cukrem i jajkami. Można to robić nad miską z gorącą wodą - na parze, wtedy całość szybciej się ubije.
- Sypkie produkty: mąkę, 15 g cynamonu, sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać razem.
- Do utartych jajek z cukrem i masłem dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać.
- Do masy jajeczno-dyniowej dodawać po trochu sypkich składników, cły czas mieszając.
- Kiedy całość będzie jednolita - podziel masę na 3 części, tak aby upiekły się trzy placki.
- Piec w tortownicy o średnicy około 20 cm przez około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Wyjąć gotowy biszkopt i ostudź.
- Do śmietany dodać resztę cynamonu (15 g), cukier puder i proszek do usztywniania śmietany. Ubić ją na sztywną pianę.
- Jeden placek ułożyć na platerze do ciasta, posmarować go śmietaną, położyć kolejny i posmarować śmietaną. Wierzch ostatniego placka również posmarować masą.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 50 g masła.
- Masą czekoladową namalować na wierzchu ciasta okręgi od najmniejszego do największego, a w środku zrobić kleksa. Wykałaczką lub widelcem przeciągać od środka do zewnątrz ciasta - tak, aby na wierzchu powstał kształt pajęczyny.
Smacznego!
Zobacz wideo: Dynia gigantka!
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Dynia - symbol Halloween. Jak ją wykorzystać, kiedy święto się skończy?
- Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images
podziel się: