Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Viralowe gnocchi w kształcie dyni podbijają internet
Dyniowe kluseczki podbijają internet. W sieci pojawił się wysyp dyniowych przepisów ,w tym uroczych gnocchi w kształcie dyń. Są przeurocze, a do tego przepyszne. Można je zrobić na wiele sposobów, bo chociaż baza na nie jest ta sama, to sposób podania zależy już tylko od nas.
Kluseczki dyniowe możemy podawać z sosem śmietanowym, w beszamelu, a nawet w ostrym sosie gochujang przygotowanym w koreańskim stylu. My skupimy się na podstawowej wersji z delikatnym śmietankowym sosem. Chociaż przepis wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Wystarczy kilka chwil i to zjawiskowe danie będzie gotowe.
Kluseczki w kształcie dyni - przepis
Składniki na gnocchi:
- 1,5 szklanki mąki,
- duży ziemniak (obrany i pokrojony w kawałki),
- szklanka dyniowego puree,
- łyżeczka soli,
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Składniki na sos:
- łyżka masła,
- średnia cebula,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki śmietanki,
- 3 łyżki puree dyniowego,
- 1/4 szklanki parmezanu,
- szczypta soli,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Ziemniaka ugotuj do miękkości. Następnie odlej, ale zachowaj 1/4 szklanki wody po gotowaniu. Ziemniaki rozgnieć widelcem na puree. 1/4 szklanki puree odłóż na później.
Wymieszaj ze sobą zgniecione ziemniaki, puree dyniowe, mąkę i sól. Zagniataj, aż powstanie jednolita masa, która będzie lekko przywierać do rąk. Jeśli potrzeba - dodaj mąki, aby zagęścić masę lub wody po ziemniakach, jeśli jest zbyt sucha. Z powstałej masy formuj kuleczki, które następnie "natnij" nożem tak, aby miały kształt dyni. Jeśli boisz się używać noża możesz to zrobić za pomocą sznurka.
Zagotuj wodę w garnku i gotuj kluseczki aż do wypłynięcia. Następnie odcedź.
W międzyczasie przygotuj sos - posiekaj drobno cebulkę i smaż ją na maśle do złotego koloru. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj mleko i śmietankę, parmezan i trzy łyżki puree dyniowego. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała gęsta jednolita masa.
Gotowe kluseczki z dyni można najpierw podsmażyć lub od razu podawać w powstałym sosie.
Zobacz także:
- Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer
Autor: Teofila Siewko
Źródło: foodartproject
Źródło zdjęcia głównego: Anne DEL SOCORRO/Getty Images