Kluseczki w kształcie dyni podbijają internet. Wiemy, jak je przygotować

Dyniowe gnocchi
Kluseczki w kształcie dyni podbijają internet. Wiemy, jak je przygotować
Źródło: Anne DEL SOCORRO/Getty Images
Od lat wszystkie "jesieniary" szaleją za wszystkim co dyniowe. Nie ma ich za co winić, w końcu to warzywo jest niesamowite i można z niego przyrządzić wiele pysznych potraw. Tym razem hitem internetu okazały się pumpkin gnocchi czyli dyniowe kluseczki. Jak je przygotować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Viralowe gnocchi w kształcie dyni podbijają internet

Dyniowe kluseczki podbijają internet. W sieci pojawił się wysyp dyniowych przepisów ,w tym uroczych gnocchi w kształcie dyń. Są przeurocze, a do tego przepyszne. Można je zrobić na wiele sposobów, bo chociaż baza na nie jest ta sama, to sposób podania zależy już tylko od nas.

Kluseczki dyniowe możemy podawać z sosem śmietanowym, w beszamelu, a nawet w ostrym sosie gochujang przygotowanym w koreańskim stylu. My skupimy się na podstawowej wersji z delikatnym śmietankowym sosem. Chociaż przepis wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Wystarczy kilka chwil i to zjawiskowe danie będzie gotowe.

Kluseczki w kształcie dyni - przepis

Składniki na gnocchi:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • duży ziemniak (obrany i pokrojony w kawałki),
  • szklanka dyniowego puree,
  • łyżeczka soli,
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Składniki na sos:

  • łyżka masła,
  • średnia cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • 3 łyżki puree dyniowego,
  • 1/4 szklanki parmezanu,
  • szczypta soli,
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaka ugotuj do miękkości. Następnie odlej, ale zachowaj 1/4 szklanki wody po gotowaniu. Ziemniaki rozgnieć widelcem na puree. 1/4 szklanki puree odłóż na później.

Wymieszaj ze sobą zgniecione ziemniaki, puree dyniowe, mąkę i sól. Zagniataj, aż powstanie jednolita masa, która będzie lekko przywierać do rąk. Jeśli potrzeba - dodaj mąki, aby zagęścić masę lub wody po ziemniakach, jeśli jest zbyt sucha. Z powstałej masy formuj kuleczki, które następnie "natnij" nożem tak, aby miały kształt dyni. Jeśli boisz się używać noża możesz to zrobić za pomocą sznurka.

Zagotuj wodę w garnku i gotuj kluseczki aż do wypłynięcia. Następnie odcedź.

W międzyczasie przygotuj sos - posiekaj drobno cebulkę i smaż ją na maśle do złotego koloru. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj mleko i śmietankę, parmezan i trzy łyżki puree dyniowego. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała gęsta jednolita masa.

Gotowe kluseczki z dyni można najpierw podsmażyć lub od razu podawać w powstałym sosie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości