Owsianka z dynią i duszonymi jabłkami w miodzie
Składniki na owsiankę z dynią
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka rodzynek
- ½ szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
- przyprawy, po większej szczypcie: cynamon, kardamon, imbir
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1-2 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
Przygotowanie owsianki z dynią
Do niewielkiego garnka wsypujemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki, puree z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy płatki będą miękkie. Po ugotowaniu delikatnie przestudzamy i dodajemy miód. Na patelni rozpuszczamy miód z masłem i cynamonem. Następnie dodajemy pokrojone w ósemki kawałki jabłka. Smażymy 1-2 minuty.
Owsianki można zrobić więcej i upiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Będzie smakować i wyglądać jak ciasto.
Kremowy makaron w sosie dyniowym
Składniki na makaron
- 1 ½ szklanka puree z dyni
- 1 szklanka śmietanki 18% albo śmietanki kokosowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 op. świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól i pieprz do smaku
- 3 szklanki bulionu
- do podania: parmezan, wegański parmezan z nerkowców, natka z pietruszki
- ½ opakowania dobrego makaronu np. spaghetti lub fettuccini.
Przygotowanie makaronu z dynią
Na maśle klarowany podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy śmietankę, puree z dyni, bulion oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników, a następnie dodajemy surowy makaron. Całość powoli mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut aż makaron będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy świeży szpinak.
Podajemy posypane natką z pietruszki i posypane parmezanem.
Zapiekanka z mięsem wołowym pod puree z dyni i cheddaru
Składniki na zapiekankę z dynią
- 0,5-0,7 kg mielonej wołowiny
- 1 biała cebula
- ⅓ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 400 g pomidorów w puszce krojonych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szklanka puree z dyni
- 300 g ziemniaków
- 100 g tartego sera cheddar (lub innego żółtego sera)
- 100 g masła
- sól do smaku
Przygotowanie zapiekanki z dyni
Mięso wołowe podsmażamy na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec dodajemy sos sojowy i pomidory w puszce. Całość gotujemy 15 minut, aż sos stanie się gęsty i odpruje.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu ubijamy z masłem, gałką muszkatołową i puree z dyni. Doprawiamy do smaku solą.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso. Następnie wykładamy ziemniaki. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach cheddarem i pieczemy kolejne 5 minut.
Pola Namysł
Zobacz też:
Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?
Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Jola Marat
Źródło: Samar Khanafer
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF