Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer

Przyszła jesień, czas na dynię. Skorzystaj z przepisów na dynię na słodko i na wytrawnie. Przygotuj owsiankę, kremowy makaron lub zapiekankę z dynią.

Owsianka z dynią i duszonymi jabłkami w miodzie

Składniki na owsiankę z dynią

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynek
  • ½ szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
  • przyprawy, po większej szczypcie: cynamon, kardamon, imbir
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie owsianki z dynią

Do niewielkiego garnka wsypujemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki, puree z dyni oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy płatki będą miękkie. Po ugotowaniu delikatnie przestudzamy i dodajemy miód. Na patelni rozpuszczamy miód z masłem i cynamonem. Następnie dodajemy pokrojone w ósemki kawałki jabłka. Smażymy 1-2 minuty.

Owsianki można zrobić więcej i upiec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Będzie smakować i wyglądać jak ciasto.

Kremowy makaron w sosie dyniowym

Składniki na makaron

  • 1 ½ szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka śmietanki 18% albo śmietanki kokosowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 op. świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 szklanki bulionu
  • do podania: parmezan, wegański parmezan z nerkowców, natka z pietruszki
  • ½ opakowania dobrego makaronu np. spaghetti lub fettuccini.

Przygotowanie makaronu z dynią

Na maśle klarowany podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy śmietankę, puree z dyni, bulion oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników, a następnie dodajemy surowy makaron. Całość powoli mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut aż makaron będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy świeży szpinak.

Podajemy posypane natką z pietruszki i posypane parmezanem.

Zapiekanka z mięsem wołowym pod puree z dyni i cheddaru

Składniki na zapiekankę z dynią

  • 0,5-0,7 kg mielonej wołowiny
  • 1 biała cebula
  • ⅓ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g pomidorów w puszce krojonych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g tartego sera cheddar (lub innego żółtego sera)
  • 100 g masła
  • sól do smaku

Przygotowanie zapiekanki z dyni

Mięso wołowe podsmażamy na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, a mięso zarumieni, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Na sam koniec dodajemy sos sojowy i pomidory w puszce. Całość gotujemy 15 minut, aż sos stanie się gęsty i odpruje.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu ubijamy z masłem, gałką muszkatołową i puree z dyni. Doprawiamy do smaku solą.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso. Następnie wykładamy ziemniaki. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach cheddarem i pieczemy kolejne 5 minut.

Pola Namysł

Zobacz też:

Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?

Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

Placki ziemniaczane, za które dałby się pokroić Wojciech Kasprowicz. Poznaj przepis uczestnika MasterChefa

Autor: Jola Marat

Źródło: Samar Khanafer

podziel się:

Pozostałe wiadomości