Makaron z sosem z dyni, w zależności od przepisu, może mieć zupełnie odmienny smak. Dynia z makaronem z pewnością może zasmakować każdemu - w wersji wegetariańskiej z suszonymi pomidorami lub z pieczarkami, z boczkiem, z cukinią albo z fetą i szpinakiem. Do wyboru mamy makaron z dynią pieczoną lub smażoną.

Makaron z sosem z dyni ma wiele odmian. Można zrobić z tych składników pyszną “carbonarę”, danie z kurczakiem lub potrawę wegetariańską. Każda na pewno znajdzie swoich miłośników. Poniżej 5 przepisów na dynię z makaronem.

Makaron z dynią - przepis na carbonarę

Makaron z dynią i boczkiem , czyli dyniowa carbonara, smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu.

Składniki na makaron z dynią i boczkiem (2 porcje):

  • 300 g makaronu (np. świderki),
  • 350 g obranej i pokrojonej dyni,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 żółtka jaj,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie makaronu z dynią i boczkiem:

  1. Gotujemy makaron.
  2. Na rozgrzanej patelni na oliwie smażymy na złoto cebulę.
  3. Dodajemy drobno pokrojony boczek i smażymy 3 minuty.
  4. Dodajemy dynię i 2/3 szklanki wody.
  5. Gotujemy 15 minut, w razie potrzeby, dolewając wodę.
  6. Mieszamy żółtka z serem.
  7. Zdejmujemy z ognia patelnię, dokładamy do niej odcedzony makaron i żółtka, po czym dobrze mieszamy.

Makaron z dynią i kurczakiem

Makaron z kurczakiem i dynią to jeden z szybszych przepisów na obiad z mięsem.

Składniki na makaron z dynią i kurczakiem (2 porcje):

  • 400 g makaronu (np. spaghetti),
  • 600 g dyni pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 posiekana cebula,
  • 150 g pesto bazyliowego.

Przygotowanie makaronu z dynią i kurczakiem:

  1. Gotujemy makaron.
  2. Dynię gotujemy na parze przez 15 minut, aż zmięknie.
  3. Na rozgrzanej oliwie na patelni smażymy kurczaka na złoto i przekładamy do miski.
  4. Szklimy cebulę.
  5. Nakładamy na patelnię z powrotem kurczaka, makaron i pesto.
  6. Smażymy przez 5 minut i dodajemy dynię.
  7. Mieszamy i podajemy.

Zobacz film: Zdrowie w kolorze... dyni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z dynią piżmową, fetą i szpinakiem

Ten makaron z dynią i fetą przygotowujemy z dyni upieczonej w piekarniku.

Składniki na makaron z dynią i szpinakiem (4 porcje):

  • 0,5 kg dyni,
  • 300 g makaronu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów,
  • 4 łyżki pestek z dyni,
  • 100 g szpinaku,
  • 100 g sera typu feta,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie makaronu z dynią i suszonymi pomidorami:

  1. Makaron gotujemy.
  2. Pokrojoną na kawałki dynię pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
  3. W garnku smażymy na oliwie czosnek i pestki dyni.
  4. Dodajemy suszone pomidory.
  5. Dodajemy zalewę z suszonych pomidorów i makaron.
  6. Dodajemy i smażymy dynię i szpinak.
  7. Posypujemy serem feta.

Makaron z dynią i pomidorami będzie dobrze smakował także następnego dnia.

Makaron z dynią i pieczarkami

Ten makaron z dynią i grzybami przyrządzamy z wykorzystaniem pieczonej dyni.

Składniki makaron z dynią i pieczarkami (2 porcje):

  • 200 g makaronu,
  • pół średniej wielkości dyni,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • główka czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 g szpinaku,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie makaronu z dynią i pieczarkami:

  1. Pokrojoną dynię (spryskaną oliwą i posypaną solą i pieprzem) i całą główkę czosnku (odcinamy czubek) pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
  2. Gotujemy makaron.
  3. Smażymy pieczarki na rozgrzanej oliwie na patelni.
  4. Dodajemy szpinak i smażymy przez 5 minut.
  5. Dynię z czosnkiem (wyciskamy go ze skórki) i bulionem (możemy dodawać go stopniowo, do uzyskania gęstej konsystencji) wkładamy do blendera i miksujemy.
  6. Dodajemy przyprawy i mieszamy z pozostałymi składnikami, posypujemy orzechami.

Makaron z dynią i cukinią - zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z dynią i cukinią to bardzo sycący obiad, mimo że nie zawiera mięsa.

Składniki na makaron z dynią i cukinią (2 porcje):

  • 300 g makaronu (i 1 szklanka wody z gotowania),
  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę,
  • 4 cukinie pokrojone w kosteczkę,
  • 1 posiekana cebula,
  • 150 ml mleka,
  • 125 g mozzarelli,
  • 30 g bułki tartej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • masło do wysmarowania formy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie dyni z makaronem i cukinią:

  1. Gotujemy makaron al dente.
  2. Pieczemy dynię w 180 stopniach przez 20 minut.
  3. Smażymy cebulę na rozgrzanej oliwie na dużej patelni.
  4. Dodajemy cukinię i przyprawy.
  5. Dodajemy połowę dyni na patelnię i gotujemy 10 minut.
  6. Mielimy pozostałą część dyni z mlekiem w blenderze.
  7. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka.
  8. Do makaronu dodajemy zmieloną dynię i mieszamy.
  9. Do wysmarowanej masłem formy nakładamy warstwę makaronu, warzyw z kawałkami mozzarelli i częścią parmezanu, potem znowu warstwę makaronu i warzyw, a na wierzchu posypujemy jeszcze bułką tartą.
  10. Pieczemy w 180 stopniach, aż danie się przyrumieni.

Przygotowanie dyni z makaronem i cukinią zajmie nam do 40 minut.

Co sądzisz o tym artykule?
64
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0