Domowe sposoby

Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?

Dzień Dobry TVN

Domowe sposoby

Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?

Dzień Dobry TVN

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki kuszą swoim aromatem. Jak prawidłowo je ususzyć, żeby zachowały swój smak co najmniej do Wigilii? Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste przedstawia swoje sposoby.

Suszone grzyby

Wiele osób cały rok czeka na sezon grzybowy. I wreszcie jest. Korzystamy więc z pięknej pogody, bierzemy koszyk i szukamy leśnych skarbów. Tylko co zrobić, jak już je znajdziemy? Najlepiej ususzyć. To właśnie ten aromat tak wspaniale poprawia smak przeróżnych dań.

Suszony smak grzybów, to jest umami, czyli ten piąty smak

- tłumaczy Sylwia Majcher.

Zaledwie dwa, czy trzy ususzone grzyby dodane do świątecznego barszczu, nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Do Świąt zostało jednak jeszcze kilka miesięcy. Chcąc zachować dary jesieni do grudnia (albo i dłużej), ususzmy je. Jak to zrobić poprawnie, podpowiada Sylwia Majcher.

Jak suszyć grzyby?

Mogłoby się wydawać, że podczas suszenia grzybów, trudno zepsuć cokolwiek. A jednak. Grzyby uwielbiają chłonąć wodę. Jeśli damy im do tego okazję, mogą zacząć pleśnieć i butwieć. Zacznijmy jednak od początku.

  • Najpierw zbieramy grzyby i oczyszczamy je pędzelkiem lub ściereczką - najlepiej jeszcze w lesie. Uważajmy, żeby za bardzo ich nie zmoczyć – nie chcemy, żeby spleśniały.
  • W domu przed suszeniem kroimy grzyby tak, żeby równomiernie i szybko się ususzyły.
  • Jeżeli widzimy, ze są poniszczone, albo coś niepokojącego się z nimi dzieje, nie wrzucajmy ich do suszenia, bo to ich nie uratuje.
  • Następnie wkładamy do suszarki, lub do piekarnika – temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza.
  • Ususzone grzyby przekładamy do bawełnianej, lnianej, papierowej torebki, lub pojemnika/słoika. Nigdy do plastiku. Pamiętajmy, żeby grzyby zawsze były zamknięte.

Zobacz też:

Zbieranie grzybów dla początkujących i zaawansowanych - poradnik

Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

O czym pamiętać idąc do lasu? Policja apeluje do grzybiarzy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0