Brownie z garam masalą
Garam masala to aromatyczna, indyjska przyprawa korzenna stworzona dzięki połączeniu kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego, kardamonu oraz liścia laurowego, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej. Taki miks pogłębia smak każdej potrawy, w której się znajdzie. Nie inaczej jest w przypadku tego pysznego brownie. Poniższy przepis jest banalnie prosty, a efekt przepyszny. Ma też właściwości rozgrzewające, w końcu garam masala to w hindi dosłownie "gorące przyprawy".
Przepis na brownie z garam masalą
Składniki:
- 112 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 125 g mąki
- 1,5 łyżeczki przyprawy z garam masalą
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na patelni na małym ogniu, pilnując, by się nie przypaliła.
- Jajka ubić z cukrem.
- Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami.
- Mąkę przesiać przez sitko, dodać garam masalę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Prostokątną, standardową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
- Całą masę przelać na blaszkę i delikatnie wyrównać. Powinna być stosunkowo cienka.
- Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 25-35 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno być delikatnie spieczone z wierzchu, miękkie w środku.
- Ostudzić i kroić, o ile dacie radę się powstrzymać :)
Zobacz także:
- Klasyczne ciasteczka brownie i ciasto brownie z fasoli – przepisy na czekoladowe pyszności
- Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
- Kofta indyjska – najlepszy przepis na tradycyjne indyjskie danie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: UGURKARAKOC/Getty Images
podziel się: