Ciasto jabłkowe z mąki konopnej. Prosty przepis krok po kroku

GettyImages-597283602.jpg
GettyImages-597283602.jpg
Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Mąka konopna - czy jest zdrowa?

Konopie są idealnym źródłem dobrze przyswajalnego, naturalnego białka, które jest lżej strawne niż białko pochodzące z mięsa, jaj, sera i mleka krowiego. Mąka konopna posiada całą gamę składników odżywczych:

  • kwasy Omega 3, 6, 9
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
  • 20 aminokwasów
  • wapń, magnez, żelazo, cynk
  • 30 g protein na 100 g produktu

Mąka konopna nie zawiera glutenu, a wyrabia się ją z nasion konopi siewnych. Ma szerokie zastosowanie w życiu codziennym:

  • obniża cholesterol
  • łagodzi PMS
  • pomaga w walce z łupieżem
  • łagodzi zapalenia stawów
  • poprawia krążenie w organizmie
  • naturalnie wzmacnia odporność
  • przyspiesza metabolizm
  • dodaje energii

Ciasto jabłkowe z mąki konopnej - przepis

  • 4 szklanki mąki jaglanej
  • szklanka mąki konopnej
  • 4 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki karobu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • 90 g masła lub oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Obierz ze skóry jabłka, pokrój na kawałki i podsmaż na patelni z miodem, cynamonem i karobem.
  2. W misce połącz mąkę, olej, banana i zmiksuj do konsystencji gładkiej masy. Zagnieć ciasto. Schowaj na 20 minut do zamrażarki.
  3. Posmaruj blachę tłuszczem, wyłóż ciasto i piecz przez 8 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
  4. Na ciasto nałóż podsmażone jabłka.
  5. Całość piecz przez 40 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.

Gotowe!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków?

Cover Video/ x-news

Autor: Karolina Kubicka

podziel się:

Pozostałe wiadomości