Mąka konopna - czy jest zdrowa?
Konopie są idealnym źródłem dobrze przyswajalnego, naturalnego białka, które jest lżej strawne niż białko pochodzące z mięsa, jaj, sera i mleka krowiego. Mąka konopna posiada całą gamę składników odżywczych:
- kwasy Omega 3, 6, 9
- witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
- 20 aminokwasów
- wapń, magnez, żelazo, cynk
- 30 g protein na 100 g produktu
Mąka konopna nie zawiera glutenu, a wyrabia się ją z nasion konopi siewnych. Ma szerokie zastosowanie w życiu codziennym:
- obniża cholesterol
- łagodzi PMS
- pomaga w walce z łupieżem
- łagodzi zapalenia stawów
- poprawia krążenie w organizmie
- naturalnie wzmacnia odporność
- przyspiesza metabolizm
- dodaje energii
Ciasto jabłkowe z mąki konopnej - przepis
- 4 szklanki mąki jaglanej
- szklanka mąki konopnej
- 4 jajka
- 1 banan
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki karobu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 kg jabłek
- 90 g masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
- Obierz ze skóry jabłka, pokrój na kawałki i podsmaż na patelni z miodem, cynamonem i karobem.
- W misce połącz mąkę, olej, banana i zmiksuj do konsystencji gładkiej masy. Zagnieć ciasto. Schowaj na 20 minut do zamrażarki.
- Posmaruj blachę tłuszczem, wyłóż ciasto i piecz przez 8 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
- Na ciasto nałóż podsmażone jabłka.
- Całość piecz przez 40 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
Gotowe!
Zobacz także:
- Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?
- Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki
- Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować pyszny krem do eklerów
Zobacz wideo: Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków?
Autor: Karolina Kubicka
podziel się: